Jääkö ihminen viimeiseksi suureksi eläimeksi? Kookkaat lajit on metsästetty ja kalastettu sukupuuton partaalle

Suuria eläimiä uhkaa metsästys niin lihan kuin ruumiinosienkin takia. Yksi eläinsuojelijoiden suurimpia murheenkryynejä on kiinalainen lääketiede.
Tiede 6.2.2019 18:30
Japanin vesillä pyydetty pohjannokkavalas kesällä 2009. Japani ilmoitti joulukuussa 2018 aloittavansa kaupallisen valaanpyynnin uudelleen.
Japanin vesillä pyydetty pohjannokkavalas kesällä 2009. Japani ilmoitti joulukuussa 2018 aloittavansa kaupallisen valaanpyynnin uudelleen. © SHUJI KAJIYAMA / AP / Lehtikuva

Ihminen on petoeläimenä suosinut itseään kookkaampia saaliseläimiä, kuten tekevät myös sudet. Muinaiset ihmiset oppivat kaatamaan suuria saaliita tekemällä yhteistyötä.

Esivanhempamme olivat tässä liiankin hyviä, sillä suuri osa maapallon suurimmista eläinlajeista kuoli sukupuuttoon ihmisen saapuessa niiden elinalueille.

Näin arvellaan käyneen muun muassa elefantin kokoisille jättiläislaiskiaisille Etelä-Amerikassa.

Uusi tutkimus varoittaa, että tämä ihmisen taipumus ei ole hävinnyt mihinkään. Maailman suurimmat jäljellä olevat lajit ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon ensisijaisesti metsästyksen ja kalastuksen vuoksi.

Conservation Letters -tiedejulkaisussa havainnoistaan kertoneet tutkijat tarkastelivat lähes 300:aa megafauna-luokan selkärankaista eläinlajia kuudessa eri luokassa. Näitä olivat nisäkkäät, rustokalat, viuhkaeväiset kalat, matelijat, sammakkoeläimet ja linnut.