Influenssassa jäätävä kotiin

Influenssavirus voi uuden tutkimuksen mukaan tarttua sairaan uloshengityksestä.

Tiede 26.01.2018 06:00
Lassi Lapintie

Influenssassa ei pidä mennä töihin tartuttamaan muita. © Martti Kainulainen / LK

Influenssan leviämistä ehkäistään tavanomaisesti käsienpesulla ja nenäliinaan aivastamisella, mutta uuden tutkimuksen mukaan nämä keinot eivät riitä. Influenssavirus saattaa levitä jo pelkästä uloshengityksestä.

Proceedings of the National Academy of Sciences -julkaisussa raportoidussa kokeessa mitattiin influenssaviruksen läsnäoloa taudista kärsivien uloshengityksessä.

”Havaitsimme, että he levittivät influenssavirusta ympäröivään ilmaansa pelkällä hengittämisellä, ilman että olisivat aivastaneet tai yskineet”, kertoo tutkimusta johtanut tohtori Donald Milton.

Influenssan leviämistapana on perinteisesti pidetty pisaratartuntaa aivastusten ja yskimisen kautta.

Kokeessa sairastuneet kuitenkin levittävät pieniä pisaroita vain hengittämällä.

”Sairastuneen pitää jäädä kotiinsa lepäämään eikä mennä työpaikalle tartuttamaan toisia”, tohtori Milton varoittaa. Juuri sairastuneen ei pidä mennä töihin, vaikka kokisi olevansa osin työkykyinen.

Tutkimuksessa otettiin hengitysnäytteitä yhteensä 142 influenssaan sairastuneelta.

Näytteitä otettiin uloshengityksen, puhumisen, yskimisen ja aivastamisen aikana.

Koehenkilöistä puolet levitti viruksia pelkän hengityksen ja puhumisen aikana.

Tutkijoiden mukaan influenssaa sairastava levittää näitä pisaroita hengittäessään erityisesti taudin kahtena ensimmäisenä päivänä.

”Tutkimustulokset viittaavat siihen, että käsienpesu, aivastelevien ihmisten välttely ja pintojen puhtaana pitäminen eivät riitä suojaksi influenssavirusta vastaan”, neuvoo Sheryl Ehrman San Josén osavaltionyliopistosta. 

 

Juttu on julkaistu 26.1.2018 kello 6.00 ja sitä on päivitetty 31.1. kello 9.12: Poistettu otsikosta sana flunssa, joka on eri sairaus kuin influenssa.

Sisältö