Ilmastonmuutos uhkaa saamelaisten elämäntapaa

Tiede 13.5.2008 12:39

Poronhoidosta luopuminen merkitsisi myös paimentolaiskulttuurin loppua.

saamelainen

Teksti Kati Kiviniemi
Kuva Esko Keski-Oja / LK

Saamelaiset ovat monien muiden alkuperäiskansojen lailla tuntemassa ensimmäisenä ja voimakkaimmin ilmastonmuutoksen vaikutuksen arkielämään, kertoo brittiläinen lehti The Independent. Arktiset alueet lämpenevät kaksi kertaa nopeammin kuin maapallon muut alueet, ja poronhoitoon pääelinkeinonaan tukeutuva kulttuuri on jo vaikeuksissa epävakaiden sääolojen kanssa.

”Kaikki tapahtuu liian nopeasti, paljon nopeammin kuin luulimme”, kertoo saamelaisten edustajana Britanniaan lähtenyt Olav Mathias-Eira, 50. ”Sää on epätavallisen arvaamaton, talvella saattaa sataa vaikkei niin ole aiemmin ollut tapana.”

Ennenkuulumattoman rankat talvimyrskyt ja sateet tekevät muinaiset jäätiet petollisiksi. Jään paksuuteen ei ole enää luottamista. Mathias-Eiran veljenpojat putosivat jäistä läpi paimentaessaan. ”He olivat yli sadan kilometrin päässä kotoa ja sinä päivänä oli 30 astetta pakkasta. He pääsivät suojaan, jossa pystyivät tekemään tulen ja selvisivät, mutta he olivat hyvin onnekkaita.”

Epänormaalien sateiden takia lumen päälle saattaa muodostua jääkerros, joka estää poroja syömästä jakälää lumen alta. Monet kasvattajat ovat nähneet porojensa nääntyvän nälkään.

Toisena uhkana paimentolaiskulttuurille ovat laidunmaille rakennetut tuuli- ja vesivoimalat, jotka ovat pakottaneet saamelaiset pois perinteisiltä alueiltaan.

Mathias-Eiran viesti pääministeri Gordon Brownille oli: ”Leikatkaa vain päästöjä, mutta ymmärtäkää että myös keinonne taistelussa ilmastonmuutosta vastaan vaikuttavat alkuperäiskansoihin kaikkialla maailmassa. Me maksamme tuplahinnan, koska kärsimme sekä muutoksesta, että yrityksistä estää se.”

The Independentin juttu ja haastatteluvideo