Ilmastonmuutos tekee metsistä hiilidioksidin tuottajia

Tiede 25.4.2009 15:00

Metsien vaikutus ilmastoon uhkaa muuttua, jollei päästöjä leikata voimakkaasti.

Suomalaista metsää

Metsät sitovat yli neljänneksen maailman hiilipäästöistä. Kuva: Lehtikuva.

Tähän asti metsiä on pidetty nieluna, joka poistaa kasvihuonekaasuja, mutta uuden analyysin mukaan ilmaston lämpeneminen voi tuhota maailman metsiä niin, että ne alkavat vapauttaa hiilidioksidia enemmän kuin sitovat.

Tuoretta raporttia metsien vaikutuksista käsiteltiin tällä viikolla YK:n Metsäfoorumin istunnossa New Yorkissa.

Raportti on ensimmäinen maailmanlaajuinen analyysi metsien kyvystä sopeutua ilmastonmuutokseen. Tutkimukseen osallistui 35 huippututkijaa eri puolilta maailmaa Metsäntutkimuslaitoksen professorin Risto Seppälän johdolla. Tutkijat toivovat, että raportin tulokset otetaan huomioon Kööpenhaminan ilmastokokouksessa joulukuussa.

Metsät sitovat yli neljänneksen maailman hiilipäästöistä, ja niiden häviäminen aiheuttaa 20 prosenttia kasvihuonekaasuista. Tutkijat pelkäävät, että ero kääntyy päinvastaiseksi, jos maapallon lämpötila nousee 2,5 astetta tai enemmän. Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n arvion mukaan näin käy, jos päästöjä ei voimakkaasti rajoiteta.

Lämpeneminen voi lisätä kuivuutta ja hyönteistuohoja. Pahimmillaan edessä on kierre, jossa lämpenemisen aiheuttamat metsätuhot lisäävät hiilipäästöjä, jotka kiihdyttävät kasvihuoneilmiötä, joka pahentaa metsätuhoja entisestään.

Varoitukset nettonielun muuttumisesta nettolähteeksi perustuvat analyysiin siitä, kuinka ekosysteemit reagoivat erilaisiin ilmastonmuutosmalleihin. Jo melko varovaisen skenaarion mukaan metsien merkityksen muuttumisen riski on merkittävä. Esimerkiksi Pohjois-Amerikan länsiosissa puuston kasvu voi vähentyä niin paljon, etteivät metsät ole enää elinkelpoisia.

Afrikassa metsätuhot voivat tuottaa asukkaille lisää köyhyyttä, sairauksia ja konflikteja.

Pohjoisilla boreaalisilla vyöhykkeillä, kuten Suomessa, puuston kasvu voi lisääntyä jopa yli 40 prosenttia. Jos kuitenkin ilmastonmuutos jatkuu, lisäys tyrehtyy muun muassa hyönteistuhojen, metsäpalojen ja myrskyvahinkojen takia.