Ilmastonmuutos: Raportin mukaan toimeen on tartuttava välittömästi

Tiede 12.2.2009 09:16

Talouskriisin keskelle ilmestynyt Maailman tila 2009 -raportti muistuttaa, että kuluva vuosi on ratkaiseva ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä.
Fortumin voimala Tjumenissa Venäjällä
Fossiilisten polttaineiden käyttöä on WorldWatch-instituutin raportin mukaan vähennettävä nopeasti. Kuvassa Fortumin voimala Tjumenissa Venäjällä.

Vuonna 2025 hiilidioksidipäästöt ovat pienentyneet nopeasti. Valtiot toteuttavat ympäristöystävällistä talousohjelmaa, joka luo uusia työpaikkoja, yrityksiä ja kestävää kehitystä.

Joka maanosaan on syntynyt miljoonia uusia työpaikkoja. Ollaan siirtymässä talouteen, jossa ilmakehään ei pääse enää lainkaan hiilidioksidia.

Worldwatch-instituutin tuottama Maailman tila 2009 -raportti visioi uutta todellisuutta, jossa hiilivoimalat ovat käyneet tarpeettomiksi, tehtaat tuottavat tuuliturbiineja, aurinkokennoja ja hybridiautoja.

Kaupunkien tehokas joukkoliikenne on jo kokonaan päästötön. Toimistot ja kodit valaistaan led-valoilla, tuulivoima on ratkaissut maaseudun sähköntarpeen, aurinkoenergiaa kerätään kaikkialla.

Ja tuomiopäivän profeetat saavat nukkua rauhassa.

Viime viikolla julkistettu raportti muistuttaa, että vaarallinen ilmastonmuutos on vielä mahdollista pysäyttää. Mutta se vaatii todellisia toimia, jokaiselta hallitukselta ja jokaiselta ihmiseltä.

Raportin mukaan energiatehokas teknologia on jo olemassa, se vain pitää saada massatuotantoon ja käyttöön. Päästöjen jyrkkäkin leikkaaminen on mahdollista niin teknisesti kuin taloudellisesti. Jos Saharan autiomaan pinta-alasta neljä prosenttia valjastettaisiin keräämään aurinkoenergiaa, siitä saatava aurinkosähkön määrä tyydyttäisi koko maailman nykyisen sähköntarpeen, raportti kertoo.

Yhdysvaltain energiaministeriön viimevuotinen raportti totesi puolestaan, että maan sähköstä viidennes voitaisiin tuottaa tuulivoimalla vuoteen 2030 mennessä. Ratkaisu loisi kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja.

Ei varaa
hidasteluun

Maailman tila 2009 -raportti kirjoitettiin ennen maailman finanssikriisin puhkeamista. Sen jälkeen ilmasto on jäänyt taka-alalle.
Sir Nicholas Stern, kuulun Stern-raportin 2006 kirjoittanut Maailmanpankin entinen pääekonomisti, on kuitenkin viime aikoina muistuttanut, että talouden laskusta huolimatta investointien matalahiiliseen teknologiaan on jatkuttava.

”Talouden kriisi on suuri, mutta planeettamme kriisi on vielä suurempi. Jos emme tee mitään, hinta nousee valtavaksi”, Stern sanoi puheessaan tammikuussa.

Stern myös muistuttaa, että talouden kriisi tarjoaa mahdollisuuden luotsata globaalia taloutta vähähiiliseen suuntaan.
Maailman tila 2009 -raportin sävy on kannustava. Joulukuussa Kööpenhaminaan kokoontuu liki 200 maan päättäjät sopimaan uudesta globaalista ilmastosopimuksesta, jonka pitäisi estää ilmastokatastrofi.

Raportin on kirjoittanut 40 eri alojen asiantuntijaa. He ovat perin yksimielisiä siitä, että Kööpenhaminan kokouksella ei ole varaa epäonnistua. Sinne lähtevien neuvottelijoiden vastuu on suuri.

”Kaikkien on rohkaistava neuvottelijoita ja osoitettava päättäväisyyttä ja sitoutuneisuutta maailmanlaajuisesta ongelmasta selviytymiseen – ennen kuin on liian myöhäistä”, kirjoittaa hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n johtaja Rajendra Pachauri.

Teksti
Katri Merikallio
Kuva
Markus Pentikäinen

SK 7/2009 (ilm. 13.2.2009)

Keskustelu
Mitä olet tehnyt ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi?

Lue lisää ilmastonmuutoksesta SK netissä.