Ilmastonmuutos: Grönlanti ei hukuta meitä

Jukka Ukkola
Tiede 19.11.2008 11:54

Grönlannin jäätiköiden sulamisen vaikutuksesta maailman meriin on saatu entistä täsmällisempää tietoa. Nykytahdilla Grönlannin sulaminen nostaa merenpintaa puoli millimetriä vuodessa.An iceberg melts in circular patterns in Kulusuk Bay, eastern Greenland, Tuesday July 17, 2007. The melting of the Greenland ice cap and its effect on the the area around Greenland is one of the more immediate effects of climate change. (AP Photo/John McConnico)

Jäävuori sulaa Kulusukissa Itä-Grönlannissa heinäkuussa 2007. (Kuva John McConnico / AP / Lehtikuva)

Tämä tarkoittaa, että merenpinta nousee viisi senttiä vuosisadan loppuun mennessä, ilmoittavat hollantilaiset ja amerikkalaiset tutkijat Geophysical Research Letters -julkaisussa.

Ei kuulosta paljolta, mutta tutkijat huomauttavat, että sulaminen näyttää kiihtyvän nopeasti, ja viime vuonna jäätä suli ensi kertaa myös yli 2000 metrin korkeudesta. Vuosina 2003 ja 2004 Grönlannissa suli 131 kuutiokilometriä jäätä vuosittain, viime ja tänä vuonna keskimäärin 222 kuutiokilometriä.

Sulamisvauhti vaihtelee rajusti, joten tutkijat varovat antamasta kovin varmoja ennusteita. Jatkossa he keskittyvät mittaamaan alueellisia eroja. Tutkimusten mukaan Grönlannin sulaminen on nopeinta saaren kaakkois- ja luoteisosissa. J

Teksti
Jukka Ukkola

Puheenaihe
Mitä olet tehnyt ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi?

Lisää aiheesta
Eija-Riitta Korhola: ”Suomi on energiansäästön hosupelle” (SK netti 17.11.2008)
Hallitus haluaa suomalaisten energiankulutuksen kuriin (SK netti 8.11.2008)
Suomen Kuvaleden Muuttuva ilmasto -sarjan jutut (pdf)
Pasi Hurri: Energiayhtiöt eivät ole kiinnostuneita energiansäästöstä (SK netti 22.9.2008)
YK:n asiantuntija: Lihansyönti kiihdyttää ilmastonmuutosta (SK netti 7.9.2008)
Kupillinen kahvia kuluttaa 140 litraa vettä: millainen vesijalanjälki syntyy sinun | aamiaisestasi? (SK netti 21.8.2008)
WWF innostui sähköautoista (SK netti 4.8.2008)
Jorma Ollilan ilmastoteesit (SK netti 2.5.2008)
Pääministeri Vanhanen: Uusi energiatalous on Suomelle mahdollisuus (SK netti 29.2.2008)
Ilmastonmuutos – yhteinen asiamme (SK netti 30.8.2007)
Hyvästi jää (SK netti 1.11.2007)
Hiilidioksidipäästöt kasvavat ennätysvauhtia (SK netti 1.11.2007)
Nobelin rauhanpalkinto Al Gorelle – lue Goren haastattelu (SK 35/2006)
Halpatarjous ilmastonmuutokseen (SK netti 10.5.2007)

Keskustelu

Jäät sulavat, kun vesi lämpenee. Tämä näkyy tuossa Kulusukissa Itä-Grönlannissa heinäkuussa 2007 otetussa kuvassa. Vesi tietenkin lämpenee auringonpaisteessa. Toisaalta Golf-virta ja siitä haarautuvat Pohjois-Atlantin merivirrat osuvat samoille paikoille, missä meren pohjalla on suunnattomat lämpövarat, jotka tulevat samoista lähteistä, millä islantilaiset lämmittävät taloutensa. Olisi parasta veden läpenemisen todellisen syyn selvittämiseksi mitata tämä Atlantin keskiselänteen tulivuorivyöhykkeen tuottama lämpöenergia.

Maapallon ilmasto on koko sen 5,5 miljardin vuoden kehitysajan ollut muutoksen alla. Sen positiivisen muutoksen tuloksena, jolloin vettä alkoi kerrostua maanpinnalle, on syntynyt nykyisenkaltainen eliökunta. Nykyihminen kuvittelee saaneensa aikaiseksi hirvittään muutoksen. Tosiasiassa tuo muutos on ilm,aston muuttumista ennustavissa ohjelmissa. Nykyään media on hyväksynyt kaikkein kauheimmat ”tieteelliset” skenaariot. Nehän myyvät parhaiten. Niiden torjumiseksi suunnataan suunnattumat rahamäärät. Ja aivan turhaan. Niillä varoillaolisi keskityttävä tuottamaan ruokaa maailman miljardin nälkäänäkevän ihmisen ruokkimiseksi.