Ihmiselle tappava 35 asteen märkälämpötila alkaa maapallolla olla jo lähellä – kuumassa tulee kuolema, jos ilmaan ei mahdu hikeä

Kuumuus lisää kuolleisuutta monin eri tavoin. Suomessa tappavin tilastoitu helleaalto oli kesällä 1972.
Tiede 15.7.2021 07:30
Hikoilemalla ihminen siirtää lämpöä kehosta ympäristöön.
Hikoilemalla ihminen siirtää lämpöä kehosta ympäristöön. © Ben Stansall / AFP / Lehtikuva

Ihminen ei selviydy hengissä montakaan tuntia, jos niin sanottu märkälämpötila kohoaa 35 asteeseen. Märkälämpötila lasketaan ilman kuumuuden ja kosteuden yhteisvaikutuksena. Jos ilman kosteusprosentti on sata, märkälämpötila on sama kuin ilman lämpötila.

”Ilman kosteuden lisääntyessä tarpeeksi korkeaksi ihminen ei voi päästä eroon kehon liikalämmöstä hikoilemalla”, kertoo tutkija Tiina Ikäheimo Oulun yliopistosta. ”35 asteen märkälämpötilassa jo kuka tahansa menehtyy, vaikka olisi terve, ei liikkuisi, olisi varjossa ja olisi rajattomasti juotavaa.”

Kun ihminen ei pysty kuumassa siirtämään lämpöä kehosta ympäristöön, kehon syvälämpötila nousee. Lopulta nousu saa aikaan lämpöhalvauksen, joka voi päätyä kuolemaan.

 

Ilmastonmuutos on saanut aikaan tilanteen, jossa 35 asteen märkälämpötila on jo ainakin hyvin lähellä. Kostean kuumuuden esiintyvyys on yli kaksinkertaistunut verrattuna 1970-luvun loppuun, Ikäheimo kertoo.