Ihminen hävisi jälleen koneelle – Tekoäly tunnisti ihosyövän lääkäreitä paremmin

Neuroverkko teki myös vähemmän virhediagnooseja kuin ihmislääkärit.
Tiede 30.5.2018 07:32

© MARTTI KAINULAINEN / LEHTIKUVA

Koneälyn kehitys on johtanut siihen, että algoritmit pystyvät päihittämään ihmiset yhä useammassa tehtävässä myös ajattelutyön puolella, muun muassa lääketieteessä.

Kehityksen ovat mahdollistaneet neuroverkot, jotka oppivat uusia taitoja prosessoimalla valtavan määrän dataa.

Tuoreessa tutkimuksessa oppiva neuroverkko-ohjelma pantiin kilpailemaan 58 ihotautilääkärin kanssa. Tehtävänä oli erottaa pahanlaatuinen melanooma harmittomasta luomesta valokuvan perusteella.

Neuroverkko koulutettiin tunnistamaan ihosyöpä näyttämällä sille 100 000 valokuvaa pahanlaatuisista melanoomista ja tavallisista luomista.

”Neuroverkko toimii kuten lapsen aivot. Jokaisen kuvan myötä sen kyky erottaa pahanlaatuiset melanoomat parani”, kertoo johtava tutkija Holger Hänßle Heidelbergin yliopistosta Saksasta.

Ihmislääkärit puolestaan koottiin koeryhmään 17 eri maasta. Puolet heistä oli työskennellyt alalla yli viisi vuotta ja toinen puolisko alle viisi vuotta.

Lopputulos oli selvä. Koneäly tunnisti melanoomat ihmislääkäriä useammin ja teki myös vähemmän virheitä.

Ihmislääkärit pystyivät parantamaan diagnoosiensa tarkkuutta sen jälkeen, kun heille annettiin lisätietoja potilaasta, mutta he eivät silti saavuttaneet koneälyn osumatarkkuutta.

 

Tekoälyn ei uskota kokonaan korvaavan ihmisiä lääketieteessä, mutta kehittyneet algoritmit voivat auttaa tautien seulonnassa ja tehostaa työskentelyä.

Myös suomalaistutkijoilla on osansa oppivien neuroverkkojen kehittämisessä. Alan huipulla työskentelee tietokoneyhtiö Nvidian suomalainen tutkijaryhmä, josta Suomen Kuvalehti kertoi helmikuussa.

Ihotautilääkäreitä ja tekoälyä vertaileva tutkimus ilmestyi syöpälääketieteen Annals of Oncology -tiedejulkaisussa 28. toukokuuta.