Ihminen aiheuttaa syöpää paitsi itselleen, myös villieläimille

Eläinmaailman syöpälukuja rumentavat valosaaste, ympäristömyrkyt ja heikkolaatuinen ravinto, kertoo tutkimus.
Tiede 7.8.2018 07:30

Lokki kärkkyi ravintolaruoan tähteitä Helsingissä kesäkuussa 2018. © RONI REKOMAA / Lehtikuva

Syöpä on modernin yhteiskunnan suurimpia tappajia, jonka yleisyyteen vaikuttavat huonolaatuinen ruokavalio, liikunnan puute, alkoholin ja tupakan kulutus sekä muut kehnot elintavat.

Ihmisten rakentama nykymaailma aiheuttaa syöpää paitsi ihmisille itselleen, myös villieläimille.

Näin todetaan Nature Ecology & Evolution -julkaisussa ilmestyneessä metatutkimuksessa, jossa tarkasteltiin useiden luonnonvaraisten eläinten syöpätutkimuksia.

”Ihmislaji voidaan määritellä syöpää aiheuttavaksi tekijäksi, joka muokkaa ympäristöään tavalla, joka aiheuttaa syöpää myös villieläinten keskuudessa”, tutkimusraportissa kirjoitetaan.

Eläimiä sairastuttavat syöpään muun muassa kaupunkien valo- ja melusaaste, teollisuuden levittämät ympäristömyrkyt ja ihmisen aiheuttamat muutokset villieläinten ruokavaliossa.

Kaupunkien valo ja meteli kasvattavat syöpäriskiä häiritsemällä eläinten unirytmiä ja yleistä terveydentilaa. Eläinten syöpäriskiä kasvattavat myös lukemattomat luontoon päätyvät jätteet ja kemikaalit.

Eläimissä tämä ihmisen kädenjälki aiheuttaa muun muassa ylipainoa, aliravitsemusta, immuunijärjestelmän heikkenemistä ja dna:n mutaatiota.

Syövän yleisyyteen vaikuttaa myös eläinten geneettisen monimuotoisuuden väheneminen ja lisääntynyt sisäsiittoisuus kantojen kutistumisen myötä.

Villieläimet syövät ihmisten tuottamaa ruokaa sekä syötettyinä että tonkiessaan jätteitä.

Monet nykyihmisten yleisimmät terveysongelmat liittyvät siihen, että moderni ruokavaliomme eroaa siitä, mihin elimistömme on miljoonien vuosien evoluution aikana sopeutunut.

Ihmisten tapaan myös eläimet voivat selvitä hengissä huonolaatuisella ruokavaliolla, mutta hintana on terveyden heikkeneminen. Villieläimet syövät ihmisten tuottamaa ruokaa sekä syötettyinä että tonkiessaan jätteitä.

Luonnontieteiden kentällä villieläinten syöpätautien tutkimus on tutkijoiden mukaan vielä lastenkengissään, ja syövän yleisyyttä eläinten keskuudessa onkin todennäköisesti aliarvioitu.

Metatutkimuksessa tarkasteltiin muun muassa tutkimusta, jossa alumiinitehtaan päästöjen saastuttamassa vedessä elävistä maitovalaista lähes joka kolmannella oli syöpä.

 

Myös ihmisen toiminnan myötä lisääntynyt ympäristön radioaktiivisuus vaikuttaa asiaan. Kasvaimia on löydetty Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden lähialueen linnuista.

Tutkijat mainitsevat artikkelissaan myös mereen päätyvän muovijätteen ja mikromuovikappaleet, jotka haittaavat mereneläviä monin tavoin. Eläinten elimistöön päätyvä muovi voi aiheuttaa muun muassa syöpää.

”On kiireellistä tehdä jatkotutkimuksia aiheesta, sillä ihmisen toiminta muokkaa ekosysteemejä enemmän kuin koskaan, eikä kehityksen suunta todennäköisesti ole muuttumassa tulevaisuudessa”, tutkijat kirjoittavat.