Homo iphonus

Uusi ihminen muistuttaa fyysisesti Homo sapiensia, mutta sillä on huonompi näkö ja kumarampi niska. Reaktiokyvyiltään se on edeltäjäänsä nopeampi, samalla impulsiivisempi. Älyllisistä tehtävistä se suoriutuu vaatimattomammin, ja sen muisti on huonompi. Se on myös hieman stressaantuneempi ja masentuneempi. Homo iphonus on sosiaalinen eläin tietyin varauksin: se haluaa olla yksin yhdessä ja yhdessä yksin.

Tiede 16.08.2019 06:00
Teksti Pekka Vahvanen Kuvat Marjo Tynkkynen

Oli 9. tammikuuta vuonna 2007. Applen johtaja Steve Jobs esiintyi jälleen mustassa poolopaidassaan, ja yleisö oli haltioissaan.

Jobs kertoi esittelevänsä kolme uutta Applen tuotetta. Yksi niistä on puhelin, toinen on tarkoitettu internet-viestintään ja kolmas musiikin kuunteluun.

Sitten hän paljasti: kyseessä on yksi ja sama laite, koko kansan älypuhelin.

”Aina välillä tulee vallankumouksellinen tuote, joka muuttaa kaiken”, Jobs hehkutti esitellessään iPhonea.

Yleisö taputti innoissaan.

 

”Aamulla tsekkaan sängyssä Snapin ja Instagramin. Jos on Whatsapp-viestejä, katson nekin. Jos vastaan on tullut uutisia, menen lukemaan niitä iltapäivälehtien, Hesarin tai Ylen sivuilta. Saatan myös katsoa pari Youtube-videota. Kouluun mennessä kuuntelen Spotifyta ja junassa pelaan ehkä šakkia. Koulussa käyn välillä Snapissä tai googlaan jotain. Soittelen vanhempien kanssa, ja kavereiden, jos en saa heitä kiinni Snapissä. Aika paljon äänitän puhelimella omia kitarariffejä ja biisejä, yli 300 äänitettä on. Illalla tarkistan vielä Snapin ja IG:n, katson jonkin videon. Nelisen tuntia puhelimella menee.” Jussi Parkkonen, 18. Abiturientti. ”Aamulla tsekkaan sängyssä Snapin ja Instagramin. Jos on Whatsapp-viestejä, katson nekin. Jos vastaan on tullut uutisia, menen lukemaan niitä iltapäivälehtien, Hesarin tai Ylen sivuilta. Saatan myös katsoa pari Youtube-videota. Kouluun mennessä kuuntelen Spotifyta ja junassa pelaan ehkä šakkia. Koulussa käyn välillä Snapissä tai googlaan jotain. Soittelen vanhempien kanssa, ja kavereiden, jos en saa heitä kiinni Snapissä. Aika paljon äänitän puhelimella omia kitarariffejä ja biisejä, yli 300 äänitettä on. Illalla tarkistan vielä Snapin ja IG:n, katson jonkin videon. Nelisen tuntia puhelimella menee.” Jussi Parkkonen, 18, abiturientti

Sisältö