Hiilidioksidipäästöt kasvavat

Halpaan kivihiileen turvaudutaan kehitysmaissa.
Tiede 24.7.2015 04:30
© Patrik Stollarz / AFP / LK

Maaliskuussa näytti vielä hyvältä. Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n raportin mukaan vuoden 2014 hiilidioksidipäästöt energiantuotannosta olivat vuoden 2013 tasolla, vaikka maailmantalous oli kasvanut kolme prosenttia. Tätä ennen energiantuotannon hiilidioksidipäästöt olivat pysyneet edellisvuoteen verrattuna samalla tasolla vain kolme kertaa, 1980-luvun alussa sekä vuosina 1992 and 2009. Näihin vuosiin liittyi kuitenkin heikko talouskasvu.

Raportti herätti toivoa siitä, että pyrkimykset energiantuotannon dekarbonisointiin eli energiantuotannon ja talouskasvun irrottamiseen kasvihuonekaasupäästöistä uusiutuviin energiamuotoihin investoimalla olisivat vihdoin alkaneet tuottaa tulosta.

Taloustieteilijä Ottmar Edenhofer Potsdamin ilmastonmuutoksien seurauksien tutkimusinstituutista on kuitenkin eri mieltä. Edenhoferin mukaan IEA:n vuoden 2014 alustava arvio saattaa nousta ylöspäin. Ja vaikka se pitäisi paikkansa, yksi vuosi ei ole trendin indikaattori, Edenhofer sanoi New Scientist -lehdelle.