Hiilidioksidipäästöt kasvavat ennätysvauhtia

Tiede 1.11.2007 11:57

Kansainvälisen yhteisön huoli ilmastonmuutoksen etenemisestä ei näy käytännön tekoina. Tiedon puutteesta ei ainakaan ole kysymys.

Teksti Katri Merikallio
(SK 44/2007)

Arvostettu yhdysvaltalainen tiedejulkaisu PNAS julkisti viime viikolla tutkimuksen, jossa todetaan, että ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on kasvanut 2000-luvun aikana ennätysvauhtia.

Syitä on tutkijoiden mukaan kolme: talouskasvu, fossiilisten polttoaineiden entistä tehottomampi käyttö ja luonnon omien hiilinielujen heikentyminen.

Fossiilisten polttoaineiden aiheuttamat hiilidioksidipäästöt kasvavat nyt lähes kolme kertaa nopeammin kuin 1990-luvulla, ja kasvuvauhti on ollut nopeampi kuin pahimmassakaan hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n päästöskenaarioissa osattiin ennakoida.

Myös maailmantalouden hiili-intensiteetti on ensimmäistä kertaa sataan vuoteen kääntynyt nousuun. Hiili-intensiteetti tarkoittaa sitä hiilidioksidimäärää, jonka tuotamme ilmakehään luodessamme yhden dollarin verran vaurautta.

”Maapallon väestönkasvun ja vaurastumisen lisäksi me tiedämme nyt, että ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on merkittävästi kasvanut siksi, että luonnon nielut ovat heikentyneet”, sanoo tutkimuksen pääkirjoittaja tohtori Pep Canadell, Global Carbon -projektin johtaja.

”Vielä 50 vuotta sitten luonnon nielut imivät 600 kiloa jokaisesta tuottamastamme hiilidioksiditonnista. Vuonna 2006 luonto pystyi imemään enää 550 kilogrammaa, ja tämä määrä laskee edelleen.”