Hiilarigeeni vaikuttaa lihomiseen
Geenikopioiden pieni määrä kahdeksankertaistaa liikalihavuuden riskin.
Tärkkelystä pilkkovaa amylaasia tuottavan geenin kopioluvun muutokset ovat yhteydessä lihavuuteen, kävi ilmi Nature Genetics -lehdessä julkaistusta brittitutkimuksesta.
Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu geneettinen yhteys lihavuuden ja ruokahalun välillä, mutta nyt kyse on geenistä, joka vaikuttaa ruoansulatukseen. Toisin sanoen ihmiset reagoivat samojen ruokien samaan kalorimäärään eri tavalla riippuen siitä, kuinka monta kopiota heillä on AMY1- ja AMY2-geeneistä.
Pieni määrä AMY1-geenin kopioita osoitti merkittävästi suurempaa liikalihavuuden riskiä. Ero suurimpien ja pienimpien kopiomäärien lihavuusriskin välillä oli kahdeksankertainen.
Tutkimuksen tekijöiden mukaan tulevaisuudessa ihmisille voitaisiin antaa yksilöllistä ravitsemusneuvontaa yksinkertaisen amylaasitason paljastavan sylki- tai verinäytteen perusteella.