Hervannassa harjoitellaan fuusioreaktorin huoltamista

Tiede 30.1.2009 11:22

Maailman lähitulevaisuuden ehkä tärkeimmän teollisen yhteistyöhankkeen pieni osa esiteltiin ja vihittiin käyttöön Tampereen Hervannassa torstaina.
fuusiovoimalan huoltorobotti
Huoltorobotin ohjaimissa tutkimusapulainen Mikko Tolonen.

Tuo ehkä tärkein yhteistyöhanke on fuusiokoevoimala Iter, jota on alettu rakentaa Cadarcheen Etelä-Ranskaan EU:n, Sveitsin, Yhdysvaltojen, Kiinan, Venäjän, Intian ja Etelä-Korean, eli yli puolen ihmiskunnan varoin ja voimin. Jos koevoimala onnistuu vuoteen 2018 mennessä, sen seuraajan, fuusioenergiaa tuottavan Demo-voimalan toivotaan 2050-luvulle mennessä ratkaisevan maailman energiaongelmat (sekä siinä sivussa ilmastonmuutoksen ja koko joukon sotia).

Nyt valmistunut Iterin hervantalainen pieni osa on nimeltään DTP2-tutkimusympäristö. Se tarkoittaa raitiovaunun kokoista järeää testialustaa ja siihen sijoitettavaa robottia. Niiden avulla harjoitellaan Hervannassa Iterin huoltotoimia, joita aikanaan tulee eteen reaktorin valmistuessa Ranskaan.

Huoltojärjestelmän avulla on pystyttävä mm. vaihtamaan fuusioreaktorin osia. Tämä ”hornantalkkarin” työ ei kuulu maailman helpoimpiin, sillä Iterin sisuksiin ei käynnistyksen jälkeen ole ihmisellä asiaa, ja kameroilla ohjattavilla roboteillakin on tekemistä. Fuusioreaktorissa on pysyttävä hallitsemaan yli sadassa miljoonassa celsiusasteessa palavaa fuusioplasmaa.

Fuusioreaktio on sama joka on ollut käynnissä Auringossa miljardien vuosien ajan. Tritium- ja deuteriumytimet sulautuvat heliumiksi, ja reaktiossa vapautuviin neutroneihin sitoutunut energia muuttuu lämmöksi reaktorin seinämissä.

Fuusioreaktiota on hyvin vaikea toteuttaa, mutta sen onnistuessa siitä saadaan energiaa paljon tehokkaammin ja turvallisemmin kuin nykyisin ydinvoimaloissa käytettävästä fissioreaktiosta. Polttoaineeksi kelpaa maailmankaikkeuden yleisin alkuaine, vety, ja palamistuote helium on saasteetonta. Fuusioreaktorin rakenteet kuitenkin saastuvat protonien ja neutronien säteilystä.

DTP2-hanke saatiin Suomeen tiukan kansainvälisen kilpailun jälkeen. Sen kehittämisestä vastaavat VTT ja Tampereen teknillinen yliopisto TTY, ja hanketta johtaa erikoistutkija Mikko Siuko.

Teksti
Jukka Ukkola
Kuva
Marjaana Malkamäki

Lisää aiheesta
Euroopan komissio
Tekes
VTT
TTY