Uskomaton löytö: Nämä hankitut ominaisuudet voivat periytyä

Tutkijat huomasivat, että noin viisi prosenttia dna:stamme ei uudelleenohjelmoidu.
Tiede 4.6.2015 20:00
© Mikko Stig / Lehtikuva

Cambridgen yliopiston tutkimusryhmä on ensimmäistä kertaa kuvaillut, kuinka geenejä päälle ja pois päältä kytkevät molekyylit eli niin sanottu epigenomi riisutaan dna-molekyylin pinnalta ennen kuin solu kehittyy munasoluksi tai siittiöksi.

Tämä uudelleenohjelmointi on välttämätön, jotta syntyvä alkio voi aloittaa solujensa erilaistamisen ikään kuin puhtaalta pöydältä.

Samassa Cell-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kävi kuitenkin ilmi, että tietyt alueet dna:ssamme vastustavat tätä uudelleenohjelmointia. Näihin kuuluu dna-alueita, jotka liittyvät muun muassa liikalihavuuteen ja skitsofreniaan.

Perinteisesti on ajateltu, että kaikki geneettinen informaatio soluissamme on kirjoitettu dna-molekyylin emäsjärjestykseen.

Dna-molekyylin pinnalle kiinnittyvät pienet metyylimolekyylit kuitenkin määräävät, milloin mikäkin geeni luetaan proteiinien tuottamiseksi. Metylaatiot kuuluvat solun normaaliin elinkaareen niiden erikoistuessa eri solutyypeiksi, jolloin osa geeneistä kytketään pysyvästi pois päältä.