Uskomaton löytö: Nämä hankitut ominaisuudet voivat periytyä

Tutkijat huomasivat, että noin viisi prosenttia dna:stamme ei uudelleenohjelmoidu.

Dna
Teksti
Marko Hamilo
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Cambridgen yliopiston tutkimusryhmä on ensimmäistä kertaa kuvaillut, kuinka geenejä päälle ja pois päältä kytkevät molekyylit eli niin sanottu epigenomi riisutaan dna-molekyylin pinnalta ennen kuin solu kehittyy munasoluksi tai siittiöksi.

Tämä uudelleenohjelmointi on välttämätön, jotta syntyvä alkio voi aloittaa solujensa erilaistamisen ikään kuin puhtaalta pöydältä.

Samassa Cell-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kävi kuitenkin ilmi, että tietyt alueet dna:ssamme vastustavat tätä uudelleenohjelmointia. Näihin kuuluu dna-alueita, jotka liittyvät muun muassa liikalihavuuteen ja skitsofreniaan.

Perinteisesti on ajateltu, että kaikki geneettinen informaatio soluissamme on kirjoitettu dna-molekyylin emäsjärjestykseen.

Dna-molekyylin pinnalle kiinnittyvät pienet metyylimolekyylit kuitenkin määräävät, milloin mikäkin geeni luetaan proteiinien tuottamiseksi. Metylaatiot kuuluvat solun normaaliin elinkaareen niiden erikoistuessa eri solutyypeiksi, jolloin osa geeneistä kytketään pysyvästi pois päältä.