Arseenia ja elohopeaa lautasella – Gluteenittomassa ruokavaliossa piilee yllättävä riski, jonka voi välttää

Riisi sisältää raskasmetalleja, joten sitä ei pitäisi syödä liikaa.
Tiede 21.4.2017 12:20
Riisiviljelmä Burman eli Myanmarin Naypytawissa 2. maaliskuuta 2017.
Riisiviljelmä Burman eli Myanmarin Naypytawissa 2. maaliskuuta 2017. © AUNG SHINE OO / AP / Lehtikuva

Gluteenittomien elintarvikkeiden suosio on ollut kiivaassa kasvussa viime vuosina. Yhä useampi on jättänyt gluteenin pois ruokavaliostaan, vaikka ei kärsisikään keliakiasta.

Gluteenittomasta trendistä kertovat selvää kieltä kauppojen myyntiluvut. Esimerkiksi Ruokakeskolla gluteenittomat tuotteet ovat myynnin euromäärissä ohittaneet jo kotipaistotuotteet.

S-ryhmän kovimmat kasvuluvut ovat tuoneet gluteeniton pasta ja tumma gluteeniton ruokaleipä. Niiden myynti kasvoi 40 prosenttia vuosina 2015–2016.

Gluteenittomuuden trendi voi kuitenkin olla terveydelle ongelmallinen.

Helmikuussa julkaistussa Illionoisin yliopiston tutkimuksessa paljastui, että gluteenitonta ruokavaliota noudattavilla oli virtsassaan lähes kaksi kertaa enemmän epäorgaanista arseenia verrattuna tavallisten viljojen käyttäjiin.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu