”Globaali ruokavalio” yksipuolistaa ruokakulttuureja – valtaosa syömästämme ruoasta tulee vain muutamasta kasvista

Suhteemme ruokaan ja kehoomme on visuaalisen maailman myötä vääristynyt, kertoo suomalaistutkija.
Tiede 14.8.2019 07:30
Ranskalaiset pakasteperunat, 2000-luvun kotiruokaa.
Ranskalaiset pakasteperunat, 2000-luvun kotiruokaa. © Jarmo Wright ja Katri Schröder

Ruokailu on pohjimmiltaan ilon ja nautinnon lähde, mutta miten siitä on tullut niin monimutkaista ja ahdistavaa?

Erilaisten perinneherkkujenkin löytäminen voi olla mahdotonta, mutta teollisesti prosessoidut monikansalliset elintarvikkeet tulevat silmille lähes missä tahansa maailman kaupungissa.

Tämä on seurausta ruokakulttuurien monimuotoisuuden rapistumista ja merkki ”uuden globaalin ruokavalion” ylivoimasta, kertoo toimittaja-kirjailija Bee Wilson uutuuskirjassaan The Way We Eat Now.

Wilson selvittää, että monikansallisten yritysten, tukijärjestelmien ja kauppasopimusten tuotoksena on syntynyt uusi maailmanlaajuinen ruokajärjestelmä. Sen seurauksena viljeltävät lajit ja niiden tarjoama ravinto supistuu.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu