EU heräsi ruokailemaan: käyrä kurkku pääsi pannasta

Tiede 13.11.2008 14:01

Euroopan unioni on tehnyt historiaa kumoamalla käyrän kurkun direktiivin ja antamalla Kainuun rönttösille nimisuojan.kurkku

Lopultakin saamme ostaa kaupoistamme sen muotoisia salaattisikureita (Cichorium intybus) kuin haluamme, sillä Euroopan unioni on ystävällisesti poistanut salaattisikuria koskeneet muotovaatimukset, joita tosin kukaan ei ole tainnut tietää ennestäänkään.

Vastaavat koko- ja muotovaatimukset poistetaan myös 25 muulta hedelmältä ja vihannekselta, mutta ne säilytetään kymmenessä tapauksessa, muun muassa omenoilla, mansikoilla ja tomaateilla. Tosin niissäkin jäsenmaat voivat halutessaan poiketa direktiivistä ja sallia esimerkiksi nelikulmaiset siniset mansikat, jos sellaisia tulee tarjolle.

Kokonaan vapautetuista vihanneksista ehdottomasti kuuluisin on kurkku, koko EU-byrokratian symboli. Jo vuosikymmeniä on naurettu direktiiville, jonka mukaan ykkösluokan kurkku saa kaartua korkeintaan 1 cm:n kymmenen sentin matkalla. Tuo määräys siis poistuu nyt, joten kauppoihin tulevat kurkut saavat olla vaikka solmussa. Kuluttajien harkintaan jätetään, kuinka hyvin ne käyvät kaupaksi.kurkkuja
”Nyt koittaa käyrien kurkkujen ja muhkuraisten porkkanoiden uusi aika”, suitsutti maataloudesta ja maaseudun kehittämisestä vastaava komissaari Mariann Fischer Boel.

Komissio on luvannut ryhtyä toimiin, jotta uudistetut määräykset saadaan voimaan ensi heinäkuun alussa.

Muoto- ja kokomääräykset poistuvat kokonaan seuraavilta tuotteilta: aprikoosi, artisokka, avokado, herkkusienet, herneet, keräkaali, kesäkurpitsat, kirsikat, kukkakaali, kuorelliset hasselpähkinät ja saksanpähkinät, kurkut, luumut, meloni, munakoiso, parsa, pavut, pinaatti, porkkana, purjo, ruokasipulit, ruusukaali, salaattisikurit, valkosipuli, varsiselleri ja vesimeloni.

Erityisvaatimuksia jatketaan näillä tuotteilla: kiivi, mansikka, omena, paprika, persikka ja nektariini, päärynä, salaatit, sitrushedelmät, tomaatit ja viinirypäleet.

Rönttöselle
nimisuoja

Koko mannerta koskevien ruokadirektiivien lisäksi Euroopan komissio on tehnyt erityisen, Suomea koskevan päätöksen: Kainuun rönttöselle on myönnetty nimisuoja. Se tarkoittaa sitä, että Kainuun maakunnan ulkopuolella valmistettuja rönttösiä ei enää saa kutsua Kainuun rönttösiksi, vaan korkeintaan pelkiksi rönttösiksi.Kuhmolainen puolukkatäytteinen rönttönen Ruoka 2002 -messuilla Helsingissä
Kuhmolainen puolukkatäytteinen rönttönen Ruoka 2002 -messuilla Helsingissä. (Kuva Marja Airio / Lehtikuva, kurkkukuvat Pekka Sakki ja Vesa Moilanen / Lehtikuva)

Perunoilla tai marjoilla täytetty piirakka rönttönen on vasta viides suomalainen elintarvike, joka on saanut EU:lta nimisuojan. Aiemmat ovat Lapin puikulaperuna, sahti, kalakukko ja karjalanpiirakka. Vuoroaan odottavat – tai ainakin pitäisi odottaa – muun muassa mämmi, rössypottu, mustamakkara, lörtsy, klimppisoppa… Kertokaa, mitkä muut!

EU:n nimisuoja suojelee paikallisia perinne-elintarvikkeita ja maataloustuotteita väärinkäytöksiltä ja halvoilta jäljitelmiltä. Nimisuojauksen on saanut kaikkiaan noin 800 tuotetta, joista enin osa on eteläeurooppalaisia juustoja, lihatuotteita sekä oliiviöljyjä.

EU-rönttöspäätöksen perusteet ja rönttösen resepti löytyvät täältä.

Mikä on
silakka?

EU ei ole suinkaan ensimmäistä kertaa määrittelemässä eurooppalaisten ruokia. Kurkkujen, porkkanoiden ja puikulapottujen lisäksi se on kertonut muun muassa sen, mikä on silakka (1996): se on leveyspiirin 59 astetta 30 minuuttia pohjoispuolelta Itämereltä pyydystetty silli, jonka paino vaihtelee 0,031:sta 0,085 kiloon.

Teksti
Jukka Ukkola

Keskustelu
Rönttönen sai nimisuojan – mikä elintarvike tulisi suojata seuraavaksi?

Lisää aiheesta:
Ukkolan pakina: Mikä on silakka? (SK 45/1996)