Etiopian alta löytyi kadonnut kaupunki – Aksumin kuningaskunta oli kuin Itä-Afrikan Rooma

Länsimaissa huonosti tunnettu afrikkalaisen antiikin ja keskiajan valtakunta kukoisti lähes tuhat vuotta.
Tiede 29.12.2019 12:00
Beta Samatin kaupungin raunioista on löytynyt muun muassa sormus, jonka muistuttaa tyyliltään roomalaisia koruja.
Beta Samatin kaupungin raunioista on löytynyt muun muassa sormus, jonka muistuttaa tyyliltään roomalaisia koruja. © I. Dumitru

Pohjoisesta Etiopiasta on löytynyt toistatuhatta vuotta vanha kadonnut kaupunki, joka kuului antiikin ja varhaisen keskiajan Itä-Afrikkaa vuosisatoja hallinneeseen Aksumin kuningaskuntaan.

Tutkijoiden mukaan Beta Samatiksi nimetty kaupunki oli asutettu noin 1 400 vuoden ajan. Ajanjaksona se on pidempi kuin Rooman imperiumin koko olemassaolo.

Aksumin kuningaskunta oli aikansa suurvalta, joka piti yhteyttä myös Roomaan ja Intian valtakuntiin. Aksum oli Aasian ja Afrikan kaupan solmukohtia.

”Tämä on yksi antiikin tärkeimmistä sivilisaatioista, mutta [länsimaiset] ihmiset eivät sitä tunne”, kertoo John Hopkins -yliopiston tutkija Michael Harrower New Scientist -lehdelle.

Tutkijan mukaan Aksum oli Egyptin ja Sudanin ohella yksi Afrikan varhaisimmista kehittyneistä yhteiskunnista ja pitkälle edenneistä sivilisaatioista.

Rooman, Persian ja Kiinan ohella se oli yksi aikakautensa alueellisista supervalloista, ja sijaintinsa vuoksi se oli tärkeä solmukohta Rooman ja muinaisen Intian välisessä kaupankäynnissä.

 

Aksumin kuningaskunta kukoisti ensimmäiseltä vuosisadalta 800-luvulle asti. Valtakunnan sydämenä oli Rooman tapaan koko imperiumille nimensä antanut pääkaupunki Aksum, joka tunnetaan suurista kiviobeliskeistaan.

Nyt löytynyt Beta Samati sijaitsi pääkaupungista koilliseen ja toimi löydösten perusteella tärkeänä alueellisena hallintokeskuksena.

Kuten Rooma, Aksum nousi sitä edeltäneen kulttuurin raunioista supervallaksi. Rooman kohdalla Italian niemimaan edelläkävijäkulttuuri tunnetaan etruskeina, mutta Aksumia edeltäneestä sivilisaatiosta ei tiedetä sitäkään vähää.

Beta Samatista löytyi yksi mantereen vanhimmista kristityistä kirkoista. Alun perin polyteistinen Aksum kääntyi Rooman tapaan kristinuskoon hallitsijansa päätöksestä neljännellä vuosisadalla.

Kirkko oli rakennettu samoihin aikoihin kuin kristinusko laillistettiin Rooman imperiumissa neljännellä vuosisadalla.

 

Tutkijat löysivät Beta Samatin rauniot paikallisten kanssa käytyjen keskustelujen avulla. Kaivauksissa paljastettiin rakennusten ohella muinaisia muureja.

”Tämä tekee Etiopiasta hienon. Kreikassa ja Roomassa paikat on jo tutkittu, joten suuria löytöjä muinaisista kaupungeista ei enää tehdä”, Harrower kertoo New Scientistille.

Rakennusten ohella kaivaukselta löydettiin muinainen sormus, joka muistuttaa tyylillisesti roomalaisia koruja. Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että Aksumissa vieraili myös roomalaisia käsityöläisiä.

Pohjoisen Etiopian lisäksi Aksumin kuningaskunta levittäytyi nykyisen Eritrean alueelle. Tutkimusartikkeli ilmestyi arkeologian Antiquity-tiedejulkaisussa.