Espanjalaisbiologi suunnittelee ihmisen perimän yhdistämistä apinan alkioihin – ”Kokeet edenneet erittäin lupaavasti”

Projektin tavoitteena on kasvattaa elimiä elinsiirtoja varten. Pelkona on, että tutkijat tuottavat vahingossa apinoita, jotka kykenevät ajattelemaan tai tuntemaan ihmisten tavoin.
Tiede 7.8.2019 07:30
Kuvituskuva: berberiapinoita Korkeasaaren eläintarhassa Helsingissä vuonna 2013. © Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Espanjalaissyntyinen biologi Juan Carlos Izpisúa Belmonte työryhmineen suunnittelee kiinalaistutkijoiden kanssa ihmisen perimän yhdistämistä apinaan. Kimeeriksi kutsuttu eri lajien yhdistelmä on tarkoitus saada aikaan lisäämällä ihmissoluja ja DNA:ta apinoiden alkioihin. Kokeellisen projektin tavoite on luoda hybridiapinoita, jotka kykenevät kasvattamaan ihmisten maksojen tai munuaisten tapaisia elimiä elinsiirtoja varten.

Belmonte on työskennellyt pitkään biologiaan erikoistuneessa Salk-instituutissa Kaliforniassa Yhdysvalloissa. Sen lisäksi kokeisiin osallistuu myös espanjalainen Murcian katolinen yliopisto (UCAM).

Koska Yhdysvalloissa tai Espanjassa on käytännössä mahdotonta saada lupaa ihmisen ja apinan perimän yhdistämiseen, Belmonte on tutkimusryhmineen siirtynyt tekemään kokeitaan Kiinaan, jossa vastaavia eettisiä rajoituksia ei tunneta.