Kohta mennään Marsiin, mihin sitten? – Listasimme aurinkokunnan kiinnostavimmat matkakohteet

Marsiin on tähdätty yli 50 vuotta. Kun se matka on tehty, ihminen etsii uusia kohteita.
Markus Hotakainen
Tiede 29.12.2016 18:33
Kuu valloitettiin jo 1960-luvun lopulla, seuraavaksi tähdätään Marsiin. Itse asiassa sinne on nyt tähdätty jo yli 50 vuotta, kuulennoista saakka, mutta ensimmäiset miehitetyt lennot punaiselle planeetalle ovat aina olleet kutkuttavasti ”parinkymmenen vuoden” päässä tulevaisuudessa. Aluksi 1970-luvul...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Onhan jutut. Kuka noissa haluaisi asua? Jäitä hattuun. Lähimpään toiseen aurinkokuntaan, ilman mitään tietoa elämän mahdollisuudesta, on nykytekniikalla 20 000 vuoden matka. Ilman ihmiskunnan degeneroitumista tarvitaan 18 000 ihmistä matkaan. Tiedän erään loistopaikan mistä kannattaa pitää huolta – maa!

Maassa on vaan se ikävä juttu, että riippumatta siitä, mitä ihminen tekee, se tuhoutuu jossakin vaiheessa joka tapauksessa.

”Kuka noissa haluaisi asua?”

Ihmisistä osa on luonteeltaan tutkimusmatkailijoita, jotka lähtevät tutkimaan tuntemattomia. Sitten on ihmisiä, jotka ovat tyytyväisiä siihen mitä on, herää aamulla töihin ja katsoo illalla kauniit ja rohkeat ja siten vaan menee nukkumaan. Jos olisi vain jälkimmäisiä, niin ehkäpä oltaisiin vieläkin puussa, koska ihan hyvä sielläkin oli.

Marsin vetovoimatekijöitä itsekin ihmettelen. Pieni gravitaatio on ensin mukava, mutta lihakset taitavat nopeasti surkastua niin, että hyöty katoaa. Esim. Amerikan mantereelle lähdettiin paremman elintason perässä, mutta en hahmota miten Mars voisi tarjota parempaa kokonaiselintasoa. Pelkästään raittiissa ulkoilmassa ulkoilun menettäminen olisi kova pala valtaosalle ihmisistä. Tietysti yksi mahdollisuus on rekrytoida muuttajat maapallon pahimmista slummeista, mutta lähtijät olisivat kouluttamattomina huonommin uusissa haasteissa pärjääviä.