Ensimmäinen uusi antibiootti 30 vuoteen toimii: tuhosi superbakteerin aiheuttaman tulehduksen hiirissä

Maaperästä 2015 löytyneestä teiksobaktiini-antibiootista toivotaan uutta asetta superbakteerien vastaiseen sotaan.
Tiede 28.3.2018 12:34

© Hans Paul / Lehtikuva

Tutkijat ovat ensimmäistä kertaa valmistaneet massatuotantoon sopivan synteettisen version vuonna 2015 löytyneestä uudesta teiksobaktiini-antibiootista, joka tehoaa vastustuskykyisiin superbakteereihin.

Tutkijat testasivat teiksobaktiinin synteettistä versiota hiirillä, ja tulokset ovat erittäin lupaavia: teiksobaktiini tuhosi hiirten tulehdukset jopa paremmin kuin hoitokäytössä oleva antibiootti moksifloksasiini.

Synteettisen teiksobaktiinin oli jo aikaisemmin havaittu purevan vastustuskykyisiin bakteereihin koeputkitutkimuksissa. Tutkijoiden mukaan teiksobaktiinin kehitystyöhön kuluu silti vielä pitkä aika, ennen kuin se on valmis käytettäväksi.

”Jäljellä on vielä paljon työtä teiksobaktiinin kehittämisessä hoitokäyttöön sopivaksi antibiootiksi ihmisille”, sanoo Britannian Lincoln-yliopiston tutkija, tohtori Ishwar Singh tiedotteessa.

”Olemme todennäköisesti noin 6–10 vuoden päässä lääkkeestä, jonka lääkärit voivat määrätä ihmispotilaille. Tämä on kuitenkin askel oikeaan suuntaan.”

 

Antibiooteille vastustuskykyisten superbakteerien lisääntyminen on lääketieteen suurimpia kriisejä.

Suprbakteerien lisääntyminen on johtanut vaikeasti hoidettavien tulehdusten yleistymiseen, ja vuoteen 2050 mennessä arviolta 10 miljoonaa ihmistä kuolee supertulehdusten johdosta.

Kriisiin on johtanut antibioottien liikakäyttö, joka kiihdyttää bakteerien vastustuskyvyn kehittymistä.

Antibioottien käyttö on räjähtänyt käsiin 2000-luvulla: tuoreen tutkimuksen mukaan antibioottien käyttö tuhatta ihmistä kohden kasvoi 39 prosenttia vuosien 2000 ja 2015 välillä.

Kasvu on ollut voimakkainta erityisesti kehitysmaissa. Matalan tulotason maissa käytettyjen antibioottien määrä tuplaantui tarkkailujakson aikana. Kasvua oli 114 prosenttia.

Valtavaa lukua selittää osaltaan myös väestönkasvu, mutta luvut ovat hurjia myös väkimäärään suhteutettuna. Tuhatta ihmistä kohden laskettuna kasvua oli 77 prosenttia.

Superbakteerien ongelmaa on pahentanut se, että uusia antibiootteja ei ole saatu hoitokäyttöön vuosikymmeniin. Mikäli teiksobaktiini valmistuu lääkekäyttöön, kyseessä on ensimmäinen kokonaan uusi antibiootti 30 vuoteen.

Luonnollinen teiksobaktiini löydettiin maaperästä vuonna 2015. Uusien antibioottien etsintä maaperänäytteistä on sittemmin jatkunut, ja lupaavista löydöistä on uutisoinut muun muassa sanomalehti The Washington Post.

Synteettisen teiksobaktiinin tutkimus julkaistiin Journal of Medicinal Chemistry -julkaisussa.