Emulgointiaineet saattavat aiheuttaa suolistosairauksia

”Eläinmallien tulosten yleistettävyys ihmiseen on aina kysymysmerkki”, sanoo suomalaistutkija.
Tiede 25.2.2015 20:00

Sipuliteemakkara. Emulgointiaineet merkitään E-koodeilla. © Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Ruokien lisäaineet ovat yleisesti ottaen mainettaan parempia, ja tutkimusnäytön perusteella luonnollinen lisäaine, kuten suola, on usein terveydelle paljon haitallisempi kuin sitä korvaava teollinen lisäaine, kuten natriumglutamaatti.

Nature-lehdessä julkaistun uuden tutkimuksen mukaan jalostettujen ruokien emulgointiaineet voivat kuitenkin lisätä metabolisen eli aineenvaihduntaan liittyvän oireyhtymän ja muiden kroonisten suolistosairauksien kuten Crohnin taudin ja haavaisen paksusuolen tulehduksen riskiä.

Metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa, jossa samalla henkilöllä on useita terveyttä uhkaavia häiriöitä yhtä aikaa. Oireyhtymän aiheuttaa keskivartalolihavuus ja siihen diagnosoidun keskimääräinen sydän- ja verisuonisairauksien vaara on 23 kertaa suurempi kuin terveillä.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu