Gravitaatioaallot vahvistivat: Einstein ennusti taas oikein

Säteily maailmankaikkeuden syntyhetkiltä varmisti oikeaksi teorian kosmisesta inflaatiosta.
Tiede 28.3.2014 04:30
Dark Sector Labin radioteleskooppi Etelänavalla havaitsi jälkiä gravitaatioaalloista maailmankaikkeuden syntyhetkiltä. © STEFFEN RICHTER / AFP / LEHTIKUVA

Viime viikolla tiedemaailmaa kohautti uutinen, jonka mukaan Etelänavalla sijaitsevalla radioteleskoopilla on havaittu jälkiä gravitaatioaalloista. Havaintoa voi pitää yhtä merkittävänä kuin Higgsin hiukkasen vahvistamiseen johtaneita kokeita Cernin hiukkaskiihdyttimessä kaksi vuotta sitten.

Tiedekohu gravitaatioaallosta muistuttaa toissavuotista Higgs-uutisointia myös siinä, että kumpikaan läpimurto ei oikeastaan enää mullistanut maailmankuvaa  – ei ainakaan siinä määrin kuin uutisointi välillä antoi ymmärtää. Ennemminkin löydökset vihdoin vahvistivat oikeaksi käsityksen, jonka teoreetikot esittivät jo kauan sitten.

Kiihdyttimessä havaittu Higgsin hiukkanen vahvisti oikeaksi viimeisenkin puuttuvan palan jo 1960-luvulla kehitetystä fysiikan niin sanotusta standardimallista. Malli kuvaa aineen pienimmät rakennuspalikat eli alkeishiukkaset ja niiden vuorovaikutusta välittävät hiukkaset.