Eikö salaatti olekaan ympäristöystävällistä?

Tutkimus eri kasvis- ja liharuokien ympäristövaikutuksista herätti hämmennystä.
Tiede 1.1.2016 20:00
Lehtisalaattia. © PEKKA SAKKI / Lehtikuva

Joulukuussa Environment Systems and Decisions -lehdessä julkaistu tutkimus erilaisten ruokavalioiden hiilijalanjäljestä hämmästytti varsinkin yhdysvaltalaista ja brittiläistä mediaa.

Esimerkiksi The Independent -lehti nosti otsikkoon väitteen, jonka mukaan lehtisalaatilla olisi kolme kertaa suuremmat kasvihuonekaasujen päästöt kuin pekonilla, eikä kasvissyönti olisi välttämättä hyväksi ympäristölle.

Monen muun lehden tavoin The Independent väitti, että tutkimustulokset olisivat ristiriidassa niiden tutkimusten kanssa, joiden mukaan ihmisten olisi hyvä luopua lihankulutuksesta ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.