Dementian uudet hoitokeinot: Kone muistaa, kun itse unohdat

Tiede 27.1.2009 08:57

Tulevaisuuden dementikolla saattaa olla kotiapunaan tietokonehoitaja tai hovimestari, nimeltään Hermes. Sellaista kehitellään EU:n yhteishankkeessa, jossa on mukana monien alojen tutkijoita gerontologeista tietotekniikan asiantuntijoihin ja muotoilijoihin.Valokuvia asukkaan huoneessa Palvelukoti Sylvissä Espoossa. ||| Photographs at old-age home, Finland. Kuva Jussi Nukari / Lehtikuva

Valokuvia asukkaan huoneessa Palvelukoti Sylvissä Espoossa. (Kuva Jussi Nukari / Lehtikuva)

Kolmivuotiseen Hermes-projektiin on myönnetty EU:n varoja lähes kolme miljoonaa euroa. Ensimmäisen prototyypin pitäisi valmistua vielä tänä vuonna.

Hermes-projektin tavoitteena on helpottaa muistihäiriöistä kärsivien ikäihmisten asumista kotona mahdollisimman pitkään. Tähän pyritään rakentamalla potilaan kotiin tietokoneista, mikrofoneista, kameroista ja tietoyhteyksistä koostuva ”virtuaalinen muisti”, joka auttaa silloin kun muisti pätkii. Järjestelmään kerätään esimerkiksi nauhoitettuja keskusteluja, tapahtumia, päivittäisiä rutiineja, paikkatietoja ja päivämääriä, joita voidaan myöhemmin selata ja kysellä ääneen.

Prototyyppiin rakennetaan kolme avainpalvelua. Käyttäjä voi esimerkiksi kysellä Hermekseltä, mitä oikein tapahtuikaan eilen: ”Mitä se tytär käski kysyä lääkäriltä?” Kone tunnistaa avainsanat, esimerkiksi ”tytär” ja ”lääkäri”, ja etsii niiden perusteella äänitiedostoistaan vastauksen: ”…ja muista kysyä lääkäriltä, pitäisikö verenpainelääkitystä muuttaa…” Epäilemättä Hermes muistaa myös, mitä Salkkareissa eilen tapahtui.

Toinen avainpalvelu auttaa selviytymään päivittäisistä toimista. Hermes voi esimerkiksi muistuttaa lääkkeiden ottamisesta ja se voi paikantimen avulla jopa tietää, milloin vanhus on kauppareissulla, ja muistuttaa tekstiviestillä, että kahvi on lopussa, osta lisää!

Kolmas palvelu sisältää sarjan harjoituksia, joilla pyritään pitämään yllä käyttäjän omaa muistia ja estämään häntä tulemasta liian riippuvaksi tietokonehovimestaristaan.

Teksti
Jukka Ukkola

Lisää aiheesta
Hermes-projekti (pdf)
Näin hidastat dementiaa: Ajattele, liiku, ystävysty! (SK netti 26.1.2009)

Keskustelu
Miten pidät mielen virkeänä ja dementian loitolla?