Punkkien levittämään borrelioosiin on keksitty entistä tehokkaampi antibiootti – sitä voisi syöttää myös tautia kantaville eläimille

Teoriassa borrelioosia voisi hävittää levittämällä hygromycin A -syöttejä maastoon. Se ei kuitenkaan ole ongelmatonta.

antibiootit
Teksti
Anssi Koskinen

Borrelioosin hoitoon on keksitty entistä tehokkaampi antibiootti. Lokakuussa julkaistiin tutkimus, jonka mukaan eläinkokeissa oli todettu, että antibiootti hygromycin A on borrelioosia aiheuttavalle Borrelia burgdorferi -bakteerille tappava mutta muuten eläimille harmiton. Tutkimuksen teki USA:n Bostonissa sijaitsevan Northeastern Universityn tutkijaryhmä. Kokeissa ei huomattu minkäänlaisia haittavaikutuksia, vaikka koe-eläimille annettiin suuriakin annoksia hygromycin A:ta.

Nykyään borrelioosia hoidetaan antibiooteilla, jotka tuhoavat myös kehon hyödyllisiä bakteereja. Hygromycin A aiheuttaa suurimmalle osalle bakteereista vain vähäisiä vaikutuksia.

Borrelia burgdorferi -bakteeri pesii eläimissä, erityisesti pienjyrsijöissä. Punkkeihin kuuluvat puutiaiset, jotka imevät eläinten verta, saavat bakteerin ja levittävät sitä muun muassa ihmisiin.

Northeastern Universityn tutkimuksen mukaan hygromycin A tuhosi Borrelia burgdorferi -bakteerin hiiristä myös silloin, kun hiiret saivat antibiootin syömällä sitä. Teoriassa borrelioosia voisi hävittää levittämällä hygromycin A -syöttejä maastoon. Se ei kuitenkaan ole aivan ongelmatonta. Antibiootin levittäminen maastoon saattaisi ajan myötä synnyttää lääkkeelle vastustuskykyisiä bakteereja. Northeastern Universityn tutkimus kuitenkin viittaa siihen, että Borrelia burgdorferi -bakteerin on hyvin hankala kehittää vastustuskykyä hygromycin A -antibiootille.