Balin kokouksessa viime hetken yllätys

Tiede 15.12.2007 15:41

Balin ilmastokokous päättyi lauantaina sopuun uusien neuvottelujen aloittamisesta. Kokouksen loppumetreillä saatiin aikaiseksi myös yllätys.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) mukaan Balin tiekarttaan saatiin lopulta kiertotietä mukaan myös lukumääräisiä päästövähennyksiä.

”Lopussa nähtiin yllätyksiäkin, kun numeeriset tavoitteet onnistuttiin loppuvaiheessa saamaan vähän kuin kiertotietä mukaan”, Tiilikainen sanoi.

Tavoitteita ei kuitenkaan kirjattu itse tiekarttaan, joka on perustana ensi vuonna alkaville uusille neuvotteluille. Ne on sen sijaan mainittu tiekarttaa täydentävässä asiakirjassa, joka Balilla hyväksyttiin neuvotteluihin mukaan. Asiakirjan mukaan teollisuusmaiden on vähennettävä päästöjään 25-40 prosenttia vuoteen 2020.

Muun muassa Yhdysvallat, Japani, Kanada ja Venäjä olivat alun perin vastustaneet numeerisia rajoituksia.

Tyytyväinen ministeri

Tiilikainen oli kaikkiaan erittäin tyytyväinen kokouksessa saavutettuun sopuun. Viime metrien ponnisteluista hän kiitteli erityisesti ympäristöministeriön neuvottelevaa virkamiestä Outi Berghälliä.

Berghäll johti puhetta, kun prosentuaalisista rajoituksista väännettiin viime hetkillä kättä.

”Suomalaisena olen aika ylpeä, että päättäessään sen osuuden Outi Berghäll sai kokoussalin seisaaltaan osoittamaan suosiota. Sama kohtelu kuin YK pääsihteerillä, ei siis hullumpi ensinkään”, Tiilikainen hyrisi.

Ministeri piti tärkeänä myös sitä, että kaikki maat sitoutuivat mukaan ja tunnustivat, että yhteiseen maailmanlaajuiseen ongelmaan tarvitaan maailmanlaajuinen ratkaisu.

Myös Suomen kannalta kokouksen anti oli Tiilikaisen mukaan hyvä. Energiatehokkuuteen sijoittaneet suomalaiset metalli- ja metsäteollisuuden yritykset hyötyvät, jos neuvotteluissa päästään uuteen kansainväliseen ja kattavaan ilmastosopimukseen.

”Jos kaikki maat sitoutuvat yhteiseen järjestelmään, niin se hyppäyksenomaisesti parantaa sitä todennäköisyyttä, että maailman eri kolkissa on jotakuinkin reilut kilpailuolosuhteet. Silloin ne yritykset, joilla energiatehokkuus on kunnossa ja jotka ovat investoineet tai nyt investoivat ilmastoa säästäviin ratkaisuihin, hyötyvät tästä.”

Suomen kannalta oli myös iloinen yllätys, että metsien merkitys ilmastonmuutoksessa sai vahvan aseman. Ratkaisu oli hyvin perusteltu, sillä metsäkato aiheuttaa noin 20 prosenttia maapallon ilmastopäästöistä, Tiilikainen kertoi.

Teksti Merja Könenen ja Susanna Andersson (STT)