Auringon kaukaisten kiertolaisten omituinen liike hämmentää – sittenkin yhdeksäs planeetta?

Meillä on vain vähän tietoa aurinkokunnan ulko-osista.

aurinkokunta
Teksti
Markus Hotakainen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Smaismrmilmepoetaleumibunenugttauiras”.

Näin Galileo Galilei luonnehti vuonna 1610 tekemäänsä havaintoa kirjeessä, jonka lähetti kollegalleen Johannes Keplerille. Ajalle tyypilliseen tapaan italialaisastronomi piilotti löytönsä anagrammiin, jotta kukaan muu ei voisi sitä omia. Silti se tuli kirjatuksi muistiin ja saatetuksi muiden tietoon.

Galilein kirjainryppäästä muodostuu latinankielinen lause, joka tarkoittaa: ”Olen havainnut uloimman planeetan kolminkertaisena. Saturnus oli ollut jo esihistoriallisista ajoista lähtien kaukaisin tunnettu planeetta ja nyt Galilei oli näkevinään sillä kaksi kuuta. Todellisuudessa kyse oli renkaista.

Tietämättään Galilei oli onnistunut havaitsemaan vielä Saturnustakin etäisemmän maailman melkein 170 vuotta ennen kuin se virallisesti löydettiin.

Keväällä 1781 William Herschel tarkkaili tapansa mukaan taivasta rakentamallaan kaukoputkella. Yksityiskohtaisten muistiinpanojensa ansiosta hän huomasi yhden ”tähden” liikkuvan illasta toiseen. Alkuun Herschel ja moni muukin piti kappaletta komeettana eli pyrstötähtenä.