Astma on kilpahiihtäjien ammattitauti – dopingaineiksi astmalääkkeet ovat kehnoja, sanoo urheilijoiden ylilääkäri

Suurina määrinä lääkkeet aiheuttavat vapinaa ja sykkeen kiihtymistä, kertoo Maarit Valtonen. Liikakäytöstä jää myös kiinni doping-testissä.
Tiede 29.12.2021 07:30
Norjan Johannes Hösflot Kläbo hiihti sprintin voittoon Tour de Skin avauskisassa Sveitsin Lenzerheidessa 28. joulukuuta 2021.
Norjan Johannes Hösflot Kläbo hiihti sprintin voittoon Tour de Skin avauskisassa Sveitsin Lenzerheidessa 28. joulukuuta 2021. © PETER SCHNEIDER / AP / Lehtikuva

Kilpahiihtäjät sairastavat astmaa noin 2,5 kertaa enemmän kuin muu väestö. Loppukesästä julkaistun Tampereen yliopiston johdolla tehdyn tutkimuksen mukaan 26 prosentilla suomalaisista hiihtäjistä oli astmaoireita, kun verrokkiryhmällä astmaa oli vain yhdeksällä prosentilla.

”Tutkimukseen osallistuneista hiihtäjistä menestyneimmällä neljäsosalla astmaa esiintyi peräti 56 prosentilla. Astman esiintyvyys lisääntyy mitä useamman vuoden ja mitä kovemmin on harjoitellut”, kertoo Suomen Olympiakomitean sekä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen Kihun ylilääkäri Maarit Valtonen.

Maastohiihtäjien ja muun väestön ero astman yleisyydessä ilmenee vasta hiihtäjien kilpauran alkamisen jälkeen. Ero alkaa kasvaa 12 ikävuodesta eteenpäin, ja 14 ikävuoden jälkeen ero on jo merkittävä.

Harjoitteleminen ja kilpaileminen kylmässä ja kuivassa ilmassa vaurioittaa hengitysteitä. Hiihtäjä saattaa vetää keuhkoihinsa enimmillään jopa 200 litraa ilmaa minuutissa.