Valo paljastaa

Suomalaiskeksintö tuo älypuhelimeen työkalun, josta tavallisesti saisi maksaa nelinumeroisen summan.

Tiede 22.11.2019 06:00
Lassi Lapintie
Hyperspektrikuva voi esimerkiksi kertoa avokadon kypsyysasteen.
Hyperspektrikuva voi esimerkiksi kertoa avokadon kypsyysasteen. © MIKKO TOIVONEN / HELSINGIN YLIOPISTO

Slush-tapahtumassa esiteltiin useita suomalaistutkijoiden keksintöjä, joista yksi on Helsingin yliopiston tutkijoiden luoma älypuhelimeen sopiva hyperspektrikuvaaja.

Tutkijat kertovat, että pienen ja edullisen lisälaitteen avulla älypuhelimen käyttäjä voi esimerkiksi tarkastaa, onko avokado kypsä tai erottaa väärennetyn lääkkeen aidosta.

Hyperspektrikuvantaminen tarkoittaa esineiden ominaisuuksien tutkimista niistä heijastuvan valon huipputarkalla analyysillä.

Menetelmää käytetään esimerkiksi laadunvalvontaan teollisuudessa.

”Tällaisia kameroita on olemassa, mutta ne ovat monimutkaisia laitteita. Meillä on tekoälyllä korvattu iso osa siitä työstä, mitä nämä laitteet tekevät”, kertoo apulaisprofessori Arto Klami.

Suomalaistutkijat tuovat tekniikan tavallisten ihmisten ulottuville.

”Nykyäänhän ne maksavat viidestätoistatuhannesta eurosta ylöspäin. Meidän on muutamaa kertaluokkaa halvempi siitä”, kertoo tohtorikoulutettava Mikko Toivonen.

Lisälaite itsessään on tutkijoiden mukaan yksinkertainen, ja todellisen työn tekee konenäköalgoritmi pilvipalvelussa, johon kamera lähettää datan.

 

Normaali valokuva käyttää kolmea värikanavaa, kuten punaista, sinistä ja vihreää.

Hyperspektrikameran kuvissa valon aallonpituus on jaettu paljon tarkemmin.

Tutkijat ovat aloittaneet keksinnön kaupallistamisen ja hakeneet sille patenttia. Ensi vuonna alkaa sijoittajien etsiminen.

”Voisi kuvitella, että ensimmäiset käyttäjät ovat ammattikäyttäjiä. Ne olemassa olevat laitteet ovat olleet niin hirveän kalliita, niin ei ole ollut mahdollisuutta kuluttajasovelluksiin”, Toivonen kertoo.

Lisäosa voidaan keksijöiden mukaan liittää älypuhelimeen, järjestelmäkameraan tai drooniin.

Avainsanat
Sisältö