Äidin vika, että lapsi on sairaan lihava!

Tiede 25.8.2008 16:32

Jos äiti mussuttaa raskauden tai imetyksen aikana roskaruokaa, hän saattaa tuomita lapsensa sairaalloiseksi ja ylipainoiseksi. Äidin ruokavalio vaikuttaa lapsen terveyteen pitkälle aikuisikään.äiti ja lapsi

Se on tiedetty jo pitkään, että ihminen on mitä hän syö. Lontoolaisen Royal Veterinary Collegen tutkijat ovat nyt täsmentäneet, että ihminen on mitä hänen äitinsä söi.

Tutkimuksen tulokset on julkaistu Journal of Physiology -tiedejulkaisussa.

Tutkijaryhmä syötti joukolle raskaana olevia rottia rasva-, sokeri- ja suolapitoista ruokaa, kuten munkkeja, muffinsseja, keksejä, muroja ja makeisia, toiselle ryhmälle annettiin normaalimpaa ja terveellisempää rotanruokaa.

Roskaruokavalion havaittiin periytyvän poikasille siten, että ne söivät normaalia enemmän ja olivat persoja makealle.

Aineenvaihdunta säilyi entisellään myös silloin kun rotanpoikasten dieetistä poistettiin roskaruoka, siitä seurasi ylipainoa ja terveyshaittoja. Jos nuorille rotille tarjottiin sekä terveellistä että roskaruokaa, ne valitsivat roskaruoan ja söivät sitä liikaa.

Roskaruokarotilla nousivat sekä kolesteroli- että verisuonten rasva-arvot, ihmiselle ne liittyvät sydän- ja verisuonitauteihin. Myös verensokerin ja insuliinin arvot olivat normaalia korkeammat.

Ihmisellä näiden arvojen kohoaminen lisää kakkostyypin diabeteksen riskiä.

Vaikka tämänsuuntaisia tuloksia oli odotettu, tutkijoita hämmästytti se, että rotanpoikasilla sukupuoli näytti aiheuttavan eroja. Roskaruokaemojen urosjälkeläisillä kohosi insuliinitaso, mutta verensokeri ei. Naaraspoikasilla tilanne oli päinvastainen.

Tämä viittaa siihen, että sukupuolten aineenvaihdunta on erilaista.

Kokeiden perusteella tutkijat ovat sitä mieltä, että myös ihmislasten – erityisesti tyttöjen – riski lihavuuteen, korkeaan kolesterolin ja verensokerin tasoon saattaa johtua äidin ruokavaliosta.

Teksti
Jukka Ukkola
SK 34/2008 (ilm. 22.8.2008)

Kuva
Sixten Johansson / Lehtikuva