Sipilän tolokun hallitus lasautti kesäksi kovan lukeman – Kyllä kelpaa kansan viettää kulutusjuhlaa!

KOLUMNI: Kolme prosenttia on melkein persuista ministeri-Audin takapenkille loikanneen Juudas-ryhmän kannatus.
Pekka Ervasti
Pol.kom 14.7.2017 11:32
Juha Sipilän (kesk) tolokun hallitus lasautti kesäksi sellaisen talouskasvun – ihan maailmanlaajuisesti – että kelpaa hallinto-alamaisten viettää laiturin nokassa kulutusjuhlaa. Kolme prosenttia on kova lukema. Sehän on melkein persuista ministeri-Audin takapenkille ja puhemiehen korokkeelle loikann...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Sipilän ja kumppareiden strategiana on ollut se, että taloustaantuman aikana annetaan ymmärtää, että uudistukset (=tulonsiirrot keskiluokalta omistajaluokalle) ovat välttämättömiä nousukauden saavuttamiseksi – tietäen aivan hyvin että globaali nousukausi tulee ennemmin tai myöhemmin.

Nyt kun tuo globaali nousukausi näkyy sitten alkaneen, Sipilä uskottelee kansalle, että maailmanlaajuinen talouskasvu olisi jollain maagisella tavalla Suomen hallituksen kurjistamispolitiikan tulosta.

Alkaa muistuttaa House of Cardsia tämän Sipilän pojan touhut.

Maailman talouden kasvua on ollut ainakin 2010 alkaen, mutta eipä aiemmat halltukset päässeet tekoihin. Vasta SSS-SOS -hallituksen teot, vaikkakin eräiden mielestä vähäiset, saivat BKT:n ja talouden kääntymään selkeästi kasvun puolelle.

Suomen ahdinkoon on kaksi syytä:
-julkisen talouden korkeat käyttömenot ja siitä johtuvat vähäiset investoinnit (tehottomuus, pääkaunkiseudulle keskittämisestä johtuva kalleus ja byrokratian sekä lupajärjestelmien hitaus)
– ennen vuoden 2008 talouskrisiä ja sen jälkeen tehdyt kilpailukykyyn vaikuttavat heikennykset (ylikorkeat palkankorotukset sekä rakenneuudistusten lykkäys ja puute)

Pitäisi muistaa, että reilun 50 miljardin valtion menot ovat vain vajaat 25 % BKT:sta. Eduskunnan/hallituksen vaikutusmahdollisuus os siis vähäinen. Siten tärkeintä on luoda yksityiselle taloudelle kiihottavia/innostavia toimintaedellytyksiä kasvuun ja pyrkiä samalla käyttömenojen kasvua hillitsemällä kasvattamaan julkisia investointeja.

Ei ole oikein, että yli miljoona henkilöä Suomessa on köyhiä tai pienituloisia. Jatkuva ja pitkittynyt rahanjako heille syö tulevaisuuden mahdollisuuksia tilanteen korjaamiseksi. Aktivoivat ja osallisuutta korostavat toimenpiteet lopulta korjaavat heidän tilannetta.