Professori Haavisto, otaksun?

Pol.kom 8.12.2011 14:15

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto on koulutukseltaan ylioppilas, mutta se ei estä häntä tituleeramasta itseään professoriksi EU:n verkkosivuilla.

Ruotsalaisten ehdokkaan Eva Biaudet’n ja vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen ohella Haavisto on presidenttikisan ylioppilaita. Kaikilta puuttuu akateeminen loppututkinto. Se ei ole estänyt heitä etenemästä korkealle paitsi poliittisella uralla myös työelämässä.

Biaudet on nykyisin Suomen vähemistövaltuutettu, vaikka viran kelpoisuusvaatimukset edellyttäisivät korkeakoulututkintoa. Hän tuli kuitenkin nimitetyksi erivapaudella ohittaen muun muassa muodollisesti pätevän ehdokkaan, jolla on maahanmuuttaja-, siis vähemmistötausta.

Arhinmäki vetää sekä vasemmistoliittoa että kulttuuri- ja urheiluministerin tehtäviä suvereenisti ylioppilaspohjalta.

Haavisto on puolestaan toiminut ylioppilaspohjalla paitsi kansanedustajana ja vihreiden puheenjohtajana myös valtioneuvoston jäsenenä. Poliittisen uransa ohella hän on toiminut erilaisissa rauhanedistämistehtävissä EU:n erityisedustajana ja luennoinut muun muassa Naton koulutuskeskuksessa Saksassa.

Oman ansioluettelonsa mukaan hän on toiminut myös vierailevana professorina Bristolin yliopistossa Britanniassa. Tämä siis täysin ilman akateemista loppututkintoa.

Merkintä vierailevan professorin (visiting professor, University of Bristol) tehtävästä löytyy Haaviston omalta cv:ltä, joka löytyy mm. EU:n nettisivuilta. Se on peräisin ajalta, jolloin hän mm. toimi EU:n erikoisedustajana Sudanissa.

Bristolin yliopistosta kerrotaan, että kyseessä on virhe. Haavisto ei oppilaitoksesta saadun tuoreen tiedon mukaan ole ollut vieraileva professori Bristolissa, luennoitsija kylläkin.

”Herra Haavisto on pitänyt meille luentosarjan globaalista ympäristöpolitiikasta 2002. Häntä ei ollut nimitetty vierailevaksi professoriksi, vaikka hänen cv:nsä niin väittää”, vastaa Matthew Morrison Bristolin yliopiston reksiteritoimistosta asiaa koskevaan sähköpostitiedusteluun.

Haavisto tyrmää suoralta kädeltä yliopistolta saadun tiedon, ettei hän olisi ollut nimenomaan vierailiea professori.

”Sellaiseksi minut sinne nimenomaan kutsuttiin. Niillä on tämmöinen tapa, että he kutsuvat määräajaksi luennoitsijoita juuri professori-tittelillä. Minulla oli oikein hieno käyntikorttikin, jossa oli tämä titteli” Haavisto kertoi SK:lle eduskunnassa torstaina.

Haavisto kertoi saaneensa kutsun yksityiseen Bristolin yliopistoon toimiessaan YK-tehtävissä Kosovossa.

”Kerroin kyllä heille, että olen vain YK:n erikoisasiantuntija, enkä mikään akateeminen henkilö. He kertoivat, että yliopistolla on tämmöinen käytäntö kutsua vierailevia luennoitsijoita professoreiksi. He tarjosivat lisäksi täyden ylöspidon ja majoituksen.”

(Päivitys: Tämän tekstin julkaisun jälkeen Haavisto teki sivuillaan lisäselvityksen asiasta.)

Haavisto pitää titteliä komeimpana akateemisena arvona, mikä hänellä on koskaan ollut. ”Eiks oo hieno?”

Kieltämättä. Vain tasavallan presidentti olisi vielä hienompi.