Ulkoistaminen toi säästöjä ja ennakoitavuutta kaupungin ruokapalveluihin

MAINOS: Riihimäen kaupunki ulkoisti koulujensa ja päiväkotiensa ruokapalvelut Palmialle ja säästi yli 500 000 euroa vuodessa. Kaupunki on ollut tyytyväinen ruoan laatuun ja palvelun toimivuuteen.

Riihimäen kaupunki ei löytänyt ruokapalvelujensa tuottamiseen yhteistyökumppaneita lähikunnista ja vaihtoehdoiksi jäi uuden keskuskeittiön rakentaminen tai ruokapalvelujen ulkoistus

Kilpailutusprosessin jälkeen Riihimäki päätti ulkoistaa ruokapalvelut Palmialle. Ruokahuollon 36 työntekijää siirtyivät Palmialle vanhoina työntekijöinä, ja työpaikat säilyivät omassa kaupungissa. Samalla työntekijöiden mahdollisuus tehdä erilaisia työtehtäviä kasvoi. ”Ruokapalvelujen kilpailutuksella haluttiin selvittää, mille tasolle palvelut asettuisivat ulkoistamalla. Vaatimuksemme kohdistuivat mm. laatuun, hintaan, saavutettavuuteen ja palveluvarmuuteen”, kaupunginjohtaja ​Sami Sulkko​ sanoo.

Iso yksikkö huomioi yksilölliset tarpeet

Kasvisruokavaihtoehdot tulivat osaksi palvelukokonaisuutta, kun Palmia aloitti toiminnan v. 2019 alussa. Suuri toimija voi huomioida helpommin myös erityisruokavaliot ja muut yksilölliset ateriavaatimukset. Samalla luomu- ja lähiruoan määrä ruokalistalla kasvoi.

Uusi toimintamalli vaati alkuun totuttelua, ja oppilaat antoivat palautetta mm. Jonkin lempiruoan puuttumisesta listalta. Lempiruokia palasi listoille ja muutamia reseptejä päivitettiin toimivammaksi ja toiveiden mukaiseksi.

Muutokset sujuvat helposti

Kouluissa ja päiväkodeissa syödään päivittäin yli 5 000 lounasta ja 1 000 välipalaa. Ruokailijamäärät vaihtelevat päivittäin.

Suuren ruokapalvelutuottajan etuna on se, että isommissa yksiköissä koko palveluketjua on helpompi hallita. Raaka-aineiden kilpailutus on tehokasta, ja myös riskit laitteiden rikkoontumisesta tai henkilöstön sairastumisesta ovat pienemmät. Kun valmistettavan ruoan määrä on suurempi, myös tuotanto on energiatehokkaampaa, kuljetusmatkat lyhenevät ja hiilijalanjälki jää pienemmäksi.

palmia.fi