Mainos

Tulevaisuus avasi ovensa

Mainos Vastuullisuus 2018 24.5.2018 15:19
GSD Nordicin tuottama mainos
Kaapo Seppälä (vas.) ja Erkki Sutinen haluavat koota yhteen tieteentekijöitä, yrittäjiä ja eri organisaatioiden edustajia.
Tammikuussa 2017 Turun yliopistoon perustetusta Tulevaisuuden teknologioiden laitoksesta on tullut jo runsaassa vuodessa aktiivinen toimija, joka paitsi kouluttaa tulevia IT-alan huippuosaajia, tekee tutkimusta tiiviissä vuorovaikutuksessa yhteiskunnan ja elinkeinoelämän kanssa.

Yhteistyö yritysten kanssa parantaa opetuksen laatua sekä tutkimuksen yhteiskunnallista vaikutusta.

Uudella laitoksella yli 120 tutkijaa ratkaiseekin teollisuuden ja julkishallinnon arkipäivän haasteita poikkeuksellisen laajalla osaamisalueella, joka alkaa mikroelektroniikasta ja ulottuu kokonaisten systeemien tekemiseen ja tutkimiseen. Lisäksi tehdään paljon tutkimusta asioista, jotka koskettavat jokaisen arkipäivää. Kehitteillä on nimittäin mm. sovellus saatto-

hoidon avuksi, vastuullisempaa risteilymatkustamista. Tutkimusta sekä koulutusyhteistyötä myös lukuisten ulkomaisten yliopistojen kanssa, mm. Vietnamissa.

Tietotekniikan käyttöhyödyt korostuvat yritysten kanssa toimiessa. ”esimerkiksi dataa kerätään nykyään valtavasti, mutta hajallaan oleva tieto pitää myös pystyä hyödyntämään päätöksenteossa. Ratkaisuja ei saaisi tehdä mutu-tuntumalla”, professori Jukka Heikkonen sanoo.

Tulevaisuuden teknologioiden laitoksen toimenkuva on Suomessa ainutlaatuisen poikkitieteellinen, kansainvälinen ja käytännönläheinen. Tutkimusta voidaan tehdä lähes mistä tahansa ja missä päin maailmaa tahansa.

”Yhdistetyn todellisuuden (MR) avulla esimerkiksi Pääskyvuoren koulun oppilaat pystyvät eläytymään Rio de Janeiron slummien lasten maailmaan. Äänen ja kuvan lisäksi myös tuoksut ja tunne välittyvät”, laitoksen johtaja, professori Erkki Sutinen kertoo.

MR yhdistää digitaalisesti rakennetun todellisuuden reaalimaailmaan. ”Sen avulla voi esimerkiksi osoittaa, miten vastuullisesti esimerkiksi matkustajalaivan hytti on tehty tuomalla vastuullisuustietoa näkyviin samalla kun kuluttaja tutkailee hyttiään mobiililaitteen kameran läpi. Vastuullisuutta kysytään, mutta sitä on usein vaikea todentaa”, projektipäällikkö Kaapo Seppälä kertoo.

 Tietoturva huonossa jamassa

Huimien mahdollisuuksien ohella teknologiassa on riskejä. Kun ihmisten jälkeensä jättämät tiedonmurut osaa yhdistää, vorolla on pääsy pankkitilille, kotiin ja autoon.

”Ennen tietokone oli tärkein suojattava asia, nyt se on kännykkä, tulevaisuudessa ehkä esineiden internet”, professori Jouni Isoaho pohtii. Dosentti Seppo Virtanen harmitteleekin, että ihmisten tietoturvatietoisuus on huonossa jamassa.  ”Älypuhelimissa on hienoja ominaisuuksia, mutta harva tietää, mitä tietoja ne meistä lähettävät.” Tulevaisuuden teknologioiden laitoksella halutaan tehdä vastuullista tutkimusta ja huolehtia myös siitä, että elämä on jatkossa paitsi helpompaa myös turvallisempaa.