Mainos

Uutuustrilleri kertoo Suomen hallitusta uhanneesta itsemurhasta ja sitä seuranneesta operaatiosta

Mainos 15.1.2021 14:09
OTAVA
MAINOS: Perjantaina joulukuun 17. päivänä nuori nainen nimeltä Lumi Nevasmaa päätti elämänsä Topeliuksenpuistossa. Siitä käynnistyi Suomen hallituksen kujanjuoksu, jonka koko tarinaa ei ole kerrottu ennen tätä.

Kello oli hieman yli 23 perjantai-iltana, kun nuori nainen nimeltä Lumi Nevasmaa nousi taksista Töölöntorin laidassa. Nevasmaa nosti selkäänsä raskaan putkikassin, jonka sisällä oli bensiinikanistereja ja kiipeilyvälineitä. Sitten hän lähti astelemaan alas Topeliuksenkatua kohti Töölön kirjastoa.

Saavuttuaan ennalta valitsemansa lehmuksen kohdalle Nevasmaa kiipesi puuhun, sitoi itsensä runkoa vasten rautalangalla, kaatoi polttoainetta ylleen ja sytytti itsensä tuleen.

Nainen oli valinnut huolella itsemurhansa tekopaikan. Suoraan vastapäätä olevassa talossa asui liikemies, jolla oli läheiset suhteet pääministeri Leo Kosken oikeistohallitukseen.

Seuraavana aamuna mediassa kerrottiin lyhyesti tuhopoltosta Topeliuksenpuistossa, mutta mainintaa itsemurhasta ei uutisissa näkynyt.

Salaperäinen tapahtumaketju käynnistyi myöhään perjantaina Helsingin Topeliuksenkadulla, kun 25-vuotias Lumi Nevasmaa sytytti itsensä tuleen.

Valtiojohdon korkeimmilla tasoilla oli käynnistynyt operaatio, jonka tarkoituksena oli peitellä Nevasmaan itsemurha ja ne tapahtumat, jotka ajoivat hänet viimeiseen ratkaisuunsa.

Siitä alkoi viikonloppu, jonka aikana Suomen historiaa muokattiin uusiksi. Liian monia ihmishenkiä menetettiin. Häikäilemätön salaliitto tuli julki. Kansa revittiin kahtia.

Jotta ymmärtäisimme noita tapahtumia, meidän pitää palata ajassa hieman taaksepäin.

Jo ennen Lumi Nevasmaan itsemurhaa jännitteet olivat Suomessa pinnassa. Ajoitus oli valtiojohdon kannalta pahin mahdollinen.

Pääministeri Kosken oikeistohallitus oli kärsinyt pahoista sisäisistä ristiriidoista syksyn aikana. Talouskriisi oli syventynyt. Pysyvät mielenosoitukset Oopperan risteyksessä ja Kesärannan edessä olivat laajentuneet. Pääministeri Kosken asema horjui.

Pääministeri Leo Koski heräsi virka-asunnossaan Kesärannassa lauantaiaamuna tilanteeseen, joka ei ollut enää hänen hallinnassaan.

Kosken taustavoimat olivat saaneet tarpeekseen Kosken harkitsevuudesta, jonka he kokivat pehmeydeksi. Nuori pääministeri oli sallinnut mielenosoitusten jatkamisen, mikä kiristi oikeistokoalition avainhenkilöiden välejä.

Myös hallituksen ulkoiset paineet olivat kovat. Vasenliike valmistautui kukittamaan uudeksi puheenjohtajakseen nuoren ja karismaattisen Emma Erolan.

Erola oli saavuttanut jo kansainvälistä mainetta tukikivenkatkuisilla puheillaan, joiden mukaan varallisuuserojen vääjäämätön kasvu on ollut syypää talouden romahdukseen ja yhteiskunnan jakautumiseen.

Joukoittain ulkomaisia toimittajia oli saapunut seuraamaan vasenliikkeen puoluekokousta ja sitä seuraavaa suurmielenosoitusta. Suosionsa innostamana Erola oli koventanut lausuntojaan siitä, miten radikaalisti Suomen poliittista suuntaa tulisi muuttaa.

Kun Lumi Nevasmaa sytytti itsensä tuleen, hän sytytti samalla tietämättään täyteen roihuun ruutitynnyrin. Kaikkea ei kuitenkaan ole vielä kerrottu.

Lue koko uskomaton tarina täältä