Pysähdy hetkeksi. Ajattele kanssamme.

Kun haluat ymmärtää maailmaa paremmin, me autamme siinä. Suomen Kuvalehti selvittää faktat, valitsee uutisvirrasta olennaisen ja kertoo henkeäsalpaavat tarinat.
Kuva artikkelista "On kaksi Saksaa" (SK 40/2015). Kuvaaja Ari Heinonen.

Pysähdy hetkeksi. Ajattele kanssamme.

Kun haluat ymmärtää maailmaa paremmin, me autamme siinä. Suomen Kuvalehti selvittää faktat, valitsee uutisvirrasta olennaisen ja kertoo henkeäsalpaavat tarinat.
Mainos
25.9.2017 12:04

Salainen asiakirja paljastaa

Toisinaan Suomen Kuvalehden skuupit syntyvät yhdessä yössä, toisinaan vuosien seurannan ja pitkän työn tuloksena. Toimittaja Jarno Liski kertoo, miten rakentuu salaisiin asiakirjoihin perustuva skuuppi. Liski on seurannut Verohallinnon menettelytapoja pitkään. Hän sai Vuoden freelancer -palkinnon vuonna 2015. 

Nimetön lähde lähetti toimittaja Jarno Liskille tämän salaisen asiakirjan, josta paljastui, että Verohallinto oli pyytänyt työntekijöitään toimimaan mahdollisesti lainvastaisesti.

 

Kuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen

Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen

”Sain muutama vuosi sitten vihjeen, että Verohallinto on katsonut läpi sormien alle 30 000 euron rahalahjoja ja perintöjä. Vihje perustui verottajan salaiseen ohjeeseen, joka oli annettu työntekijöille. 

Aloin jäljittää salassa pidettäväksi määriteltyä asiakirjaa. Halusin tuoda tiedon julki, sillä arvelin verottajan antaman ohjeistuksen olevan lainvastainen.

Vuosien varrella pyysin ohjetta lukuisilta entisiltä ja nykyisiltä
virkamiehiltä. Ajattelin, että ehkä sana jossain vaiheessa tavoittaa henkilön, joka ohjeen voi minulle antaa.

Viimein salainen asiakirja lähetettiin minulle nimettömänä ja sain pitävät todisteet. 

Julkaisimme salaisen ohjeen, koska pidimme paljastusta
yhteiskunnallisesti merkittävänä. Verohallinto aluksi kiisti tiedon, mutta joutui lopulta myöntämään sen oikeaksi. 

Kun etsitään totuutta, virallinen asiakirja on luotettava työkalu. Se auttaa paljastamaan, kuka puhuu totta ja kuka ei.

Salassa pidettäviä asiakirjoja saan harvoin. Niitä käsitellessä lähdesuojan merkitys on suuri, kuten tässä Verohallinnonkin tapauksessa.”

Uutinen Verohallinnon salaisesta ohjeesta julkaistiin ensimmäisenä Suomen Kuvalehden digipalvelussa syyskuussa 2017. 

TILAA SUOMEN KUVALEHTI TÄSTÄ – 50 %

Myös näistä kerroimme ensimmäisenä

Kun pääministeri Sipilä vaiensi Ylen

Marraskuussa 2016 Suomen Kuvalehti julkaisi uutisen, josta hätkähti koko Suomi. Paljastus pääministeri Juha Sipilän vaikuttamisyrityksestä poiki laajaa yhteiskunnallista keskustelua Yleisradion luotettavuudesta ja lopulta johti päätoimittaja Atte Jääskeläisen lähtöön.

 

Team Rokan vaarallinen Tansanian keikka

Kuvauspaikka LUOMUS – Luonnontieteellinen keskusmuseo (voiis olla hyvämainita kuvien julkaisun yhtydessä)Kovien uutisten takana on toisinaan upeita tarinoita ja arjen sankareita. Yksi tällainen on Team Rokan ja Toni Lahtisen sankaritarina, joka sulatti suomalaisten sydämet. Suomen Kuvalehti kertoi norsunluun salakuljettajia jahdanneen ja korruptiota esiin nostaneen tiimin hengenvaarallisesta Tansanian-komennuksesta. 

 

Suomen kalleimmat potkut Kittilässä

Mitä ihmettä tapahtuu Lapin ehkä nimekkäimmässä kunnassa Kittilässä, jonka suurin osa kansasta tuntee lumisena lomaparatiisina? Suomen Kuvalehti on uutisoinut laajasti Kittilän kuntapäättäjien toiminnasta ja hissiyhtiön kilpailutussotkuista usean vuoden ajan. Lehden työ sai liikkeelle myös poliisin ja syyttäjän.

Viemme sinut paikkoihin, joita et ole tullut ajatelleeksi

Suomen Kuvalehti tarjoaa näköalapaikan meitä kaikkia koskeviin ilmiöihin. Toimittaja Susan Heikkisen tekstistä Tsaariajasta someaikaan: Kymmenen eri sukupolvea jokainen lukija tunnistaa itsensä. 

Suomessa elää kymmenen eri sukupolvea. 1900-luvun alun Annojen ja Einojen sukupolveen kuuluu tuhat suomalaista, kun kuluvan vuosisadan Eetuihin ja Emmoihin lukeutuu miljoona lasta ja nuorta.

Mihin sukupolveen sinä kuulut?

 

Uskomme faktaan, emme huhuihin

Turun keskustassa sattui järkyttävä tapahtumasarja elokuussa 2017, kun puukotuksissa kaksi ihmistä kuoli ja useat loukkaantuivat. Aluksi tapahtuneesta oli vähän tietoa, huhuja sitäkin enemmän. 

Uutiskiireen keskellä Suomen Kuvalehdessä pysähdyttiin. Mitä tapahtuneesta tiedetään? Mitkä ovat vain huhuja? Pohdinnan jälkeen syntyi Tuomas Pulsan ja Aurora Rämön artikkeli Kolme minuuttia Turussa, jossa koottiin faktat Turun tapahtumista. Infografiikkatoimittaja Hannu Kyyriäinen havainnollisti kokonaisuuden kuvaksi.

Avaa tästä täysikokoinen grafiikka uuteen välilehteen.

 

Hyödynnä Suomen Kuvalehden tarjous

Otamme asioista selvää ja kerromme sinulle sekä kovat faktat että kutkuttavimmat tarinat niiden takana. Julkaisemme digipalvelussa ajankohtaisia artikkeleita joka päivä, ja lehdestä ja digilehdestä luet koosteen viikon tärkeimmistä tapahtumista.

Lue lisää eri tilausvaihtoehdoista, alkaen 3 kk 29,80 €.

Käytössäsi 100 vuoden arkisto 

Tilaajana saat ainutlaatuisen tietopankin Suomen historiasta – 1916 alkaen ilmestyneet Suomen Kuvalehdet digiarkistossa.