Mainos

Ihana, ystävällinen Budapest – katso 6 syytä, miksi matkustaa Budapestiin

Mainos 29.5.2019 16:22
Matka-Agentit
Lähde ihanalle lukijamatkalle!
On monta syytä suunnata Budapestiin, kerran, kaksi, vaikka kuinka monta kertaa.

Budapest on yksi Euroopan parhaita matkailukaupunkeja: kaunis, vähän rosoinen, monipuolinen ja mielenkiintoinen, ei liian suuri, vaan juuri sopivan kokoinen. Se on Tonavan rannan vanha kaunotar, joka elää trendikästä nykyaikaa.

Lyhyehkö lentomatka ja mukavat aikataulut takaavat kivan kaupunkiloman kiireisellekin. Ja useamman päivän reissulla ehtii sukeltaa tämän mainion kaupungin elämään vähän perusteellisemminkin, tekemistä ja kokemista riittää. Kaupungin sydän on tietysti upea Tonava, ja kaupunki jakaantuu sen molemmille rannoille. Budan kukkuloille nousemisen ”vaiva” on ehdottomasti nähtävä, niin hienot maisemat Linnavuorelta ja Kalastajalinnakkeelta avautuu alas Tonavalle ja sen yli toiselle rannalle, Pestin puolelle. Budan nähtävyyksiä ovat Kuninkaanlinna, siellä toimiva Unkarin kansallisgalleria ja koko idyllinen vanha kaupunki. Kukkuloille pääsee kaiken lisäksi hyvin vaivattomasti köysiratasvaunulla, ja tietysti vähän persoonattomammin bussilla – ja kävellen tottakai.

Pestin puolella ihaillaan kaupunkia ja sen elämää tasaisemmalla maalla. Pestin puolella toimii kaupungin liike-elämä, mutta katukuva ei ole suinkaan pelkkiä moderneja liikerakennuksia. Silmänruokaa riittää: vanhoja, tunnelmallisia rakennuksia, loisteliasta arkkitehtuuria, puistoja, pieniä sieviä kahviloita, värikkäitä, tyylikkäitä putiikkeja. Myös paljon kiinnostavia vierailukohteita, museoita ja taidegallerioita riittää, ja Budapestin legendaarinen kauppahalli kaikkine herkkutiskeineen on nähtävä.

Lähde ihanalle lukijamatkalle!

Kulttuuri- ja muita rientoja

Budapestin ooppera on erittäin korkeatasoinen ja ohjelmisto monipuolinen. Oopperatalo on sanoinkuvaamattoman kaunis, ja kun se taas remontin jälkeen avautuu, on se ehdottomasti vierailemisen arvoinen jo pelkästään rakennuksena.

Budapestissa järjestetään paljon myös kansainvälisten tähtien megakonsertteja. Konserttipaikkana on yleensä Laszlo Papp Arena, jossa esiintyvät mm. Andrea Bocelli, Jose Carreras ja monet muut maailmantähdet. Hienoja musiikkielämyksiä!

Myös kylpyläkulttuuri edustaa parasta ja perinteistä budapestiläisyyttä. Ihania kylpylöitä on paljon: pulppuaahan kaupungin alueella lukemattomia kuumia lähteitä, joiden terveellinen mineraalipitoinen vesi hemmottelee kylpyläasiakkaita. Kaikkein tunnetuimmat kylpylät ovat Gellért ja Széchenyi, sekä jo 1500-luvulta peräisin olevat Rudas Spa ja Király. Kannattaa kokeilla!

Vilkasta ilta- ja yöelämää etsivä suuntaa tiensä lukemattomiin erilaisiin baareihin, ravintoloihin ja musiikkiklubeihin. Budapestin erikoisuus on rauniobaarit, yllätykselliset vierailupaikat, joita on noussut etenkin toisen maailmansodan myllerryksissä ”rähjääntyneisiin” juutalaiskortteleihin. Rentoa meininkiä tiedossa näissä värikkäissä, yllätyksellisissä, kierrätystä kunnioittavissa paikoissa.

Siltojen lumoa

Budapest on myös monien siltojen kaupunki, ja sillat eivät ole pelkästään kulkuväylä yli Tonavan, vaan koristeellinen ja näyttävä lisä muutenkin komeassa kaupunkikuvassa. Koko kaupunki esittäytyy aivan erilaisena joelta käsin ihailtuna, ja erityisen vaikuttava se on illalla. Kun ilta tummuu, on risteily Tonavalla suorastaan unohtumaton elämys. Sekä Budan puolen kukkulat linnoineen että Pestin rannat mahtavine rakennuksineen on valaistu, ja tietysti Tonavan yli kulkevat, toinen toistaan komeammat sillat koreilevat valoissa. Etenkin Ketjusilta on uljas nähtävyys. Ja kun iltaristeilyyn yhdistää myös illallisen ja nauttii buffetpöydän herkkuja, perinteisiä unkarilaisia makuja ja kansainvälisen keittiön antimia, tietysti hyvien viinien kera, mikä sen hienompi tapa viettää unohtumatonta iltaa Tonavalla…

Lähde ihanalle lukijamatkalle!

Suomalainen linnanherra Unkarin sydämessä

Suomalaisen Ari Kupsuksen kädenjälki Unkarin kulttuurielämässä on merkittävä. Kupsus on asunut Budapestissa jo vuosia, ja on taiteen, kulttuurin ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten ystävä. Kupsus pitää taide- ja antiikkigalleriaa Budapestissa, ja vuodesta 2012 hän on isännöinyt Iszkaszentgyörgyin Pappenheimin linnaa. Tämä uljas, vuonna 1735 rakennettu barokkilinna on saanut uuden elämän suomalaisen linnanherran, paikallisten kreiviksikin kutsuman Kupsuksen kunnostamana. Linnan omistaja oli unkarilainen Pappenheimin aatelissuku aina toiseen maailmansotaan saakka. Sen jälkeisinä vuosikymmeninä linna rapistui, kunnes se heräsi uuteen kukoistukseen suomalaisen isäntänsä johdolla.

Pappenheimin linna sijaitsee noin 75 kilometrin päässä kaupungista, ja on kiehtova vierailukohde, jolla on hyvin vaiherikas historia. Vieraat saavat kuulla linnanherra Arin mielenkiintoisia ja eloisia tarinoita linnasta, sen historiasta ja tietenkin viime vuosien kunnostus- ja entisöimistyöstä. Samalla ihaillaan upeita saleja. Linna on tällä hetkellä ainoa asumiskäyttöön entisöity, täysin antiikkihuonekaluilla alkuperäistyyliin sisustettu linna koko Unkarissa. Ja linnan viinikellarissa voi nauttia viinien lisäksi vaikkapa illallisen!

Ari Kupsus vaikuttaa paitsi täällä Unkarin sydämessä, myös Unkari sydämessään. Hän tukee merkittävästi myös unkarilaista musiikkielämää ja nuoria lahjakkaita muusikoita. Hänen Budapestissa sijaitsevassa salongissaan järjestetään tilauksesta konsertteja, joissa esiintyy nuoret soittajat, ja pääsylipputuloilla tuetaan musiikinopetusta ja musiikkielämää.

Herkullinen Budapest

Makunautinnot vilahtelevat siellä täällä Budapestin matkaajan reitillä, Tonavan illallisristeilyistä linnan viinikellariin… Vuonna 1897 avattua kauppahallia ei kannata ohittaa. Se on todellinen makujen, tuoksujen ja värien aarrearkku, täynnä salamia, juustoja, paprikaa ja muita mausteita. Lukemattomat ravintolat tarjoavat herkuttelijalle erilaisia ja edullisia elämyksiä. Ja paikallinen kuuluisuus on tietysti paprikalla ryyditetty gulassi. Pieniä paikallisia, erilaisia etnisiä, vaihtoehtoja riittää. Aivan erityinen kokemus on maailmankuulu New York Cafe, maailman kauneimmaksi kehuttu. Poikkea sisään, tilaa Afternoon tea –menu ja uppoudu hetkeksi mennen maailman tunnelmaan tässä suorastaan aristokraattisen upeassa miljöössä.

Hungaroringillä tapahtuu taas

Budapest on myös yksi perinteisimpiä formulakisakaupunkeja. Kaupungin ulkopuolella, Hungaroringin radalla ajettava kesäinen Unkarin GP on yksi suomalaiskatsojien suursuosikki. Eikä ihme, hinta-laatusuhde on hyvä, ja kisatunnelmien lisäksi paljon muutakin mielenkiintoista on tässä mukavassa kaupungissa myös kisaturisteille. Formulafanien kisakalenteriin löytyy useampia erilaisia matkavaihtoehtoja, ja kaikille on yhteistä kiihkeä formulafiilis ja mukava, rento Budapest.

Budapestin parhaat puolet

Budapestissa pitkään, jo 1990-luvulta alkaen asunut suomalainen yrittäjä Margita Tiainen toivottaa lämpimästi tervetulleeksi omaan kaupunkiinsa.

Nämä Margitan Budapest-faktat kertovat oikeastaan kaiken tärkeimmän tästä upeasta Tonavan kaunottaresta.

  • Fakta 1: Budapest on muotia, ja se valittiin vuoden 2019 parhaaksi matkailukohteeksi Euroopassa.
  • Fakta 2: Tonavalta aukeavat iltanäkymät ovat ikimuistoiset.
  • Fakta 3: muodikkaita viinibaareja ja ravintoloita jokaiseen makuun.
  • Fakta 4: maailman ykkösmusiikkikaupunkeja: oopperat, konsertit, maailman paras jazzklubi A 38.
  • Fakta 5: tuhatvuotisen historian läsnäolo kaikkialla, kaduilla, kirkoissa, museoissa, kylpylöissä
  • Fakta 6: vuosi toisensa jälkeen 15 miljoonaa matkustajaa toteaa: kaunein kaupunki!

Lisää faktoja keräät tähän listaan itse, kun kiertelet, katselet ja ihailet Budapestia, yhtä Euroopan kauneinta kaupunkia.

Tervetuloa mukaan Suomen Kuvalehden lukijamatkalle Budapestiin 16.-19.11., tähän musiikin, makujen ja monien matkaelämyksien kaupunkiin.

Tutustu ohjelmaan Matka-Agenttien sivuilla!

Lukijamatkasi varaat joko suoraan nettisivuilta tai Matka-Agenttien toimistosta, puhelin 010 321 2800, helsinki@matka-agentit.fi