Mainos

Olympiastadion tarjoaa elämyksiä ympäristön ehdoilla.

Mainos Vastuullisuus 2021 15.10.2021 15:37
MAINOS: GSD NORDIC
MAINOS: Mittavan peruskorjauksen ja uudistuksen jälkeen Helsingin Olympiastadionista kuoriutui upea tapahtuma- ja urheiluareena, jolla kestävä kehitys näkyy vahvasti.

Ympäristöystävällisyys, elinkaariajattelu ja energiatehokkuus ohjasivat kaikkia tehtyjä ratkaisuja aina arkkitehtien suunnittelupöydältä toteutukseen, päivittäiseen käyttöön ja ylläpitoon, kun nyt 83-vuotias rakennus uudistettiin läpikotaisin.

”Ympäristön ja hiilijalanjäljen huomioiminen osoittaa yhteiskuntavastuuta. Samalla säästyy kuluissa, kun stadion toimii energiatehokkaammin”, sanoo Olympiastadionin johtaja Ari Kuokkanen.  ”Helsingin kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2035, mutta Olympiastadion on hiilineutraali sähkön, jäähdytyksen ja lämmityksen osalta jo tänä vuonna ja täysin hiilineutraali viimeistään 2024.”

Kaikki käytettävä sähkö on tuotettu nollapäästöisellä kotimaisella vesisähköllä, ja pian stadion lämpiää nollapäästöisellä hukkalämmöstä tuotetulla Helenin Kiertolämmöllä.

Vihreät arvot huomioitu kattavasti

Kuokkasen mukaan ympäristövaikutukset ja kiertotalous on huomioitu Olympiastadionilla kaikessa mahdollisessa.

Esimerkiksi katsomon penkit on valmistettu Salossa komposiittimateriaalista, johon käytetään jätepuuta ja -muovia.

Materiaalissa on mukana palonsuoja-ainetta, joka kestää koko istuimen eliniän ja vähentää huoltotarpeita. Istuimia on helppo vaihtaa, ja kun penkit ovat palvelleet loppuun asti, ne voidaan hävittää energiajätteenä.

”Stadionin nurmi on kotimainen, ja sitä hoidetaan biologisella lannoitteella ja leikataan ja ilmataan biodieselillä toimivilla koneilla. Juoksuradan kumipinnoitteessa on mukana uusiomateriaaleja, ja ravintolassa käytetään uusiutuvista materiaaleista valmistettuja astioita ja aterimia”, Kuokkanen listaa.

Myös jätteiden kierrätykseen on panostettu. Stadionin maan alla sijaitsevalla jät teenkeräysasemalla kerätään yhdeksää eri jätejaetta – jopa nurmen biojäte kierrätetään erikseen. Jätteiden keräyspisteet on hyvin huomioitu yleisissä tiloissa ympäri stadionia.