Mainos

Miksi rahasta ei puhuta? Talousvaikeuksien kanssa painiskellut Jukka haluaa rikkoa tabun

Mainos 20.11.2020 11:40
Santander
Maksuhäiriömerkinnät
Maksuhäiriöt kasaantuvat tilastojen mukaan miehille. © Kuvituskuva
Monelle suomalaiselle rahasta puhuminen on edelleen tabu.

Raha herättää usein voimakkaita tunteita, joista yksi on häpeä. Vaikeistakin taloudellisista tilanteista kannattaa kuitenkin puhua ja pyytää apua, kun sitä tarvitsee.

Miessakit Ry:n Miesluurin vertaistukihenkilönä toimiva ja vuoden isäksi valittu Jukka Lagerblom tietää miltä talousahdinkoon joutuminen tuntuu.

”Luottotiedot paloi melkein kahdeksikymmeneksi vuodeksi. Elämän rakentaminen ei ollut niin helppoa sen jälkeen.”

Jukka kertoo tarinansa muusikko Mikko Kuustosen juontamassa Pää pinnalla -podcast-sarjassa.

Jukan jaksossa keskustellaan talouden kipeistä puolista, isän konkurssista, riittämättömyyden tunteesta ja ponnisteluista perheen puolesta.

Jukka kertoo podcastissa haluavansa katkaista puhumattomuuden kulttuurin perheessään.

”Jos jostain olen ylpeä niin siitä, että lapset osaavat ja uskaltavat ilmaista mielipiteensä.”

Pää pinnalla -podcast lanseerattiin viime keväänä Santanderin ja Feeniks-hankkeen toimesta. Tänä syksynä podcast nostaa isät keskiöön ja kannustaa suomalaisia miehiä puhumaan raha-asioista.

Sarjassa kuullaan Jukan tavoin tavallisten suomalaisten miesten tarinoita sekä mukana olevien järjestöjen vapaaehtoisten kokemuksia. Vieraiden tarinoiden kautta pohditaan arkista taloutta ja sitä miksi rahasta puhuminen voi olla ratkaisevan tärkeää.

Kuuntele Pää pinnalla -podcastia täältä!

Rohkaistaan puhumaan

Lähes 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä ja koronapandemia on pahentanut tilannetta entisestään. Tämä selviää Asiakastiedon tuoreesta tilastosta.

Maksuhäiriömerkinnät kerääntyvät tilastojen mukaan miehille. Jopa 10 prosentilla miehistä ja yli 16 prosentilla kolmekymppisistä miehistä on jo merkintä.

Talousongelmat koskettavat aina myös lähipiiriä, joten maksuhäiriöiden voidaan laskea koskettavan välillisesti yli miljoonaa suomalaista.

Miesten viikolla julkaistut podcastin uudet jaksot keskittyvät isyyteen ja isien tärkeään rooliin talouskasvatuksessa ja suomalaisten talousmurheiden ehkäisemisessä.

Sarjan tavoitteena on rohkaista suomalaisia puhumaan vaikeistakin raha-asioista. Talousvaikeuksista voi syntyä puhumattomuuden kierre, kun kotona ei osata puhuta rahasta ennen kuin siitä muodostuu ongelma.

”Jos suomalaiset eivät opi puhumaan rahasta edes hyvinä aikoina, keneltä pyytää apua sitten, kun ongelmat kasaantuvat?”

”Haluamme, että suomalaiset oppisivat puhumaan rahasta avoimesti, ja tässä isillä on tärkeä rooli”, sanoo podcastin tuottaneen Santander Consumer Finance Oy:n liiketoimintajohtaja Lauri Timgren.

LUE MYÖS: Miten lapselle voi puhua rahasta? Näin aloitat

Podcastiin ovat lähteneet uusina kumppaneina mukaan Miessakit, Rauhanturvaajaliitto ja Aseman lapset. Jokainen järjestö tuottaa podcastiin isyyteen ja talouskasvatukseen liittyvää sisältöä omasta näkökulmastaan.

Sarjan sisältö on suunnattu miehille, mutta se on osoittautunut kiinnostavaksi kaikille. Jopa 37 prosenttia kuuntelijoista on ollut naisia.