Mainos

Älä houkuttele verkkorikollisia kotiisi – näin suojaat kodin älylaitteet

Mainos 8.12.2021 08:44
prconsultancy.org

Kodin älylaitteet tekevät arjesta sujuvampaa, sekä mukavampaa, mutta ne saattavat myös avata kotisi ovet kyberrikollisille. Katso, miten hakkerit voivat hyödyntää älylaitteita pahantekoon ja miten kotonasi olevat laitteet kannattaa suojata.

Älylaitteiden tietoturvariskit

Useissa kodeissa on älypuhelinten, tietokoneiden ja tablettien lisäksi nykyään muitakin internet-yhteyttä käyttäviä laitteita. Kodin IoT-laitteet eli esineiden internet -laitteet sisältävät monenlaisia järjestelmiä ja koneita aina kahvinkeittimistä valaistukseen ja turvakameroihin. Lisäksi useissa kodeissa käytetään ääniavustajia, kuten Siriä, Alexaa tai Google Assistantia. Monenlaiset kodin viihdelaitteet, kuten älytelevisiot ja mediatoistimet, yhdistetään myös verkkoon.

Mitä verkkoon yhdistettyjen kodin laitteiden määrän kasvu tarkoittaa tietoturvallisuuden näkökulmasta? Lyhyesti sanottuna se antaa lisää mahdollisuuksia verkkorikollisuudelle ja uusia tilaisuuksia hakkereille. Erityisen houkuttelevaksi älylaitteet tekexe se, että niiden suojaus on usein erittäin huonolla tolalla – niiden suojaamiseen ei kiinnitetä yhtä paljon huomiota kuin vaikkapa työkäytössä olevan tietokoneen suojaamiseen.

Minkälaisia riskejä älylaitteisiin sitten liittyy? Jos verkkoyhteyttä ei suojata, hakkerit saattavat saada laitteet haltuunsa. Tämä voi tarkoittaa kovaa kolausta yksityisyydensuojalle: hakkerit saattavat tarkkailla kotiasi videoyhteyden välityksellä, tai kuunnella keskusteluitasi. Näitä tietoja saatetaan käyttää esimerkiksi kiristämiseen. Rikolliset saattavat myös hyödyntää turvajärjestelmien haavoittuvuuksia murtautuakseen kotiisi.

Monet laitteet keräävät käyttäjistään tietoa, eikä käyttäjä välttämättä tiedä miten näitä tietoja säilytetään tai mihin niitä käytetään. Lisäksi hakkerit voivat levittää älylaitteiden kautta haittaohjelmia tehokkaasti. Haittaohjelman tarkoituksena voi olla ottaa laitteet haltuun ja näin aiheuttaa haittaa hallitsemalla niitä, tai käyttämällä niitä palvelunestohyökkäykseen.

Älylaitteiden suojaaminen – avainasemassa ovat VPN-suojaus, laitteiden pitäminen ajan tasalla ja vahvat salasanat

Ideaalitilanteessa älylaitteiden suojaaminen ei jäisi kokonaan kuluttajan vastuulle siinä määrin kuin nykyisin. Tällä hetkellä kuluttajien on kuitenkin otettava vastuuta älylaitteiden suojaamisesta. Jos älylaite on edullinen, sen suojaus voi olla puutteellista. Kuluttajan kannattaa myös käyttää aikaa uusien laitteiden ominaisuuksiin tutustumiseen, jotta niihin liittyvät riskit saadaan selville.

VPN-suojaus

Mitä älylaitteiden käyttäjät sitten voivat tehdä laitteidensa ja yksityisyytensä suojaamiseksi? VPN-suojaus on yksi ensisijaisista keinoista verkkoyhteyttä käyttävien laitteiden suojaamiseen. VPN salaa verkkoyhteyden ja piilottaa laitteiden IP-osoitteet. Mitä hyötyä siitä on? Hakkerit eivät pysty seuraamaan salattua verkkoliikennettä, eivätkä hakkerit tai muut kolmannet tahot voi selvittää käyttäjän sijaintia tai muita tietoa IP-osoitteen perusteella.

Jos VPN-palvelun avulla halutaan suojata kaikki kodin verkkoon yhdistetyt laitteet, paras tapa on asentaa VPN reitittimelle. Näin kaikki laitteet ovat suojattuja yhdellä toimella. Lisäksi VPN-sovellus kannattaa asentaa kannettavalle tietokoneelle, tabletille ja älypuhelimelle, jotta niitä voi suojata myös kodin ulkopuolella.

VPN-palvelua valittaessa on hyvä vertailla erilaisia palveluita. Ilmaisia VPN:iä ei kannata harkita, sillä ne eivät ole välttämättä turvallisia, eikä niissä ole samanlaisia tietoturvaominaisuuksia ja teknisiä ominaisuuksia kuin maksullisissa VPN:issä.

Laitteiden ja ohjelmien päivittäminen

Mitä vanhempia laitteet ovat, sitä haavoittuvaisempia ne ovat. Toisinaan paras ratkaisu on uuden laitteen, kuten reitittimen, hankkiminen. Mitä sovelluksiin tulee, on aina fiksua pitää ne päivitettyinä. Se saattaa säästää suurelta vaivalta ja vahingoilta, sillä päivityksissä huolehditaan laitteiden turvallisuudesta ja niiden avulla korjataan mahdollisia haavoittuvuuksia.

Vahvat salasanat

Salasanojen merkitystä laitteiden suojaamisessa ei kannata aliarvioida. Oletussalasanat on syytä aina vaihtaa, ja salasanojen on oltava vahvoja. Paras tapa kunnon salasanojen luomiseen ja hallinnoimiseen on salasanojen hallintaohjelman käyttäminen. Muista ohjelmaa valitessasi kiinnittää huomiota palvelun laatuun tietoturvaan. Hyödynnä myös kaksivaiheista tunnistautumista, jos se on käyttämässäsi palvelussa saatavilla, sillä se vähentää tilien hakkeroimisen ja tietovuotojen vaaraa merkittävästi.