Sodankylän elokuvajuhlien projektipäällikkö on kasvanut festivaalin kanssa

elokuvajuhlat
Teksti
Pirita Männikkö
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Ari Lehtolalla on nyt kiire, sillä tänään alkaa 24. kertaa järjestettävät Sodankylän elokuvajuhlat. Kovin moni ei ole kuullut hänestä, mutta projektipäällikkö on ollut mukana tapahtumassa lähes alusta asti.

Ari Lehtola
Sodankylän elokuvajuhlien projektipäällikön mielestä tulevaisuudessa festivaalilla pitäisi olla enemmän tekijöitä, jotta se olisi kansainvälinen huipputapahtuma. “Mammuttitautia ei silti saa tulla”, toteaa Ari Lehtola. Kuva Ari Lehtola

Sodankylän elokuvajuhlat tunnetaan kolmen ohjaajan luomuksena. Aki ja Mika Kaurismäki sekä Anssi Mänttäri perustivat festivaalin ja kutsuivat sen taiteelliseksi johtajaksi Peter von Baghin. Ensimmäiset elokuvajuhlat järjestettiin kesäkuussa 1986. Ideana on alusta asti ollut esitellä sekä uutta että vanhaa elokuvaa.

Nykyään taiteelliseen toimikuntaan kuuluu Kaurismäkien ja von Baghin lisäksi myös ohjelmapäällikkö Timo Malmi. Kuitenkin nimenomaan ohjaajaveljeksistä ja Suomen virallisesta elokuvakommentaattorista festivaali on tunnettu. Heitä myös projektipäällikkö Ari Lehtola hehkuttaa.

“Kaurismäkien ja Baghin kansainväliset kontaktit ovat olleet hyvin merkittävässä asemassa tapahtuman kannalta.”

Lehtolakin on ollut tärkeä osa juhlia, mutta niin hän ei varmasti itse sanoisi. Hän viittaa itseensä moneen kertaan ammattibyrokraattina tai asiakaspalvelijana ja korostaa muiden työntekijöiden merkitystä.

Festivaalin sisältö ei ole muuttunut vuosien saatossa, mutta sen organisaatio sitäkin enemmän. Aivan statisti projektipäällikkö ei siis ole voinut olla.

Yritykset antoivat rahaa perään katsomatta

Lehtola oli töissä festivaalilla ensimmäisen kerran vuonna 1987, vapaaehtoistyöntekijänä. Oikeastaan alun perin hänen piti keskittyä teatteriin. Nuori mies ehti jo lähteä opiskelemaan draamapedagogiikkaa Ruotsiin, mutta muutti mielestä, kun häntä pyydettiin seuraavana vuonna takaisin töihin elokuvajuhlille.

“Tein vähän niin kuin Kieślowskin elokuvassa eli valitsin toisen junan”, toteaa Lehtola.

Vuosien aikana hän eteni festivaalisihteeristä toiminnanjohtajaksi ja nykyiseen pestiin. Ensimmäiset vuodet olivat kova koulu. Alun perin kokonaan talkoovoimin toteutettu tapahtuma kasvoi vuosittain, eivätkä järjestäjät olleet valmistautuneet uusiin haasteisiin.

“Se oli nuoralla tanssimista taloudellisen tilanteen ja tapahtuman laadukkaan sisällön toteuttamisen välillä.”

Tällä hetkellä elokuvajuhlien rahoituksesta hieman yli puolet tulee julkisista lähteistä, kuten EU:lta, kunnilta ja säätiöiltä. Loppuosa tulee sponsoreilta ja omista myyntituotoista. Yritysten sponsorointi on muuttunut huikeasti sitten juhlien alkuaikojen. Opettelemista ei ole ollut pelkästään juhlien järjestäjillä, vaan myös yrityksillä.

“Hulluina aikoina jotkut yritykset vain antoivat rahaa, eivätkä katsoneet niiden perään.”

Toiset yritykset taas yrittivät vaikuttaa festivaalin sisältöön siinä määrin, että Lehtola joutui kävelemään pois neuvotteluista. Enää tällaista ongelmaa ei ole. Vuosien aikana hyvien yhteistyökumppanien hankkiminen on käynyt yhä vaivattomammaksi, mutta talouden suhdanteet vaikuttavat aina.

Tänäkin vuonna se on ollut jälleen haasteellisempaa. Lehtola kuitenkin kiirehtii huomauttamaan, ettei Sodankylän elokuvajuhlien kaltainen tapahtuma voi olla riippuvainen sponsoreista.

Ohjaaja herkistyi elokuvajuhlien päätteeksi

Sodankylän elokuvajuhlat on vakiinnuttanut paikkansa kansainvälisestikin tunnettuna festivaalina. Lehtolan mielestä Sodankylän elokuvajuhlat ovat kehittyneet käsi kädessä Kaurismäkien ja von Baghin uran kanssa.

Hänen oma elämänsä taas on ollut hyvinkin tiiviisti sidoksissa festivaaliin. Lehtola on tehnyt suurimman osan työurastaan festivaalilla ja sen taustalla olevan yhdistyksen muissa projekteissa. Sodankylän elokuvajuhlat ovat kehittäneet filmihullun elokuvamakua entisestään. Myös osa tärkeimmistä ystävistä on löytynyt tapahtuman kautta.

“Nämä vuodet ovat olleet elämänoppia parhaimmillaan”, toteaa Lehtola.

Lehtola ei saa tarpeekseen tapahtuman taiteellisten johtajien ylistämisestä.

“Kukaan ei ymmärrä antaa heille kiitosta siinä mittapuussa kuin he sen ansaitsevat.”

Voisikohan kauniissa sanoissa kaikua vanha kunnon kotiseuturakkaus? Lehtola on itse kotoisin Sodankylästä ja kuvailee Lapin olevan hänelle erittäin rakas paikka.

Elokuvajuhlat ovatkin Sodankylälle henkisesti tärkeä tapahtuma, puhumattakaan sen taloudellisista vaikutuksista. Lisäksi Sodankylän elokuvafestivaali ry:llä on näppinsä pelissä erilaisissa Lapin kulttuurimatkailuprojekteissa.

Monista muista elokuvajuhlista poiketen Sodankylässä ei järjestetä kilpailuja. Lehtolan mielestä tämä vapauttaa elokuvantekijät nauttimaan elokuvista sekä kohtaamaan toisensa ja yleisön.

Eräänä vuona unkarilainen ohjaaja István Szabó halasi läksiäisiksi Lehtolaa ja sanoi: “Kiitos kun palautitte uskoni elokuvaan.”

“Se oli mielettömän hieno hetki”, sanoo Lehtola.

Sodankylän elokuvajuhlat 10. – 14.6.2009

Katso myös

Ari Lehtola kertoo muistojaan festivaalilta

Aki Kaurismäki pelaamassa jalkapalloa Sodankylän elokuvajuhlilla