Wannabe Ballerinas: ”Meillä saa mokata” – Näin amatööreistä tuli katu-uskottavia ballerinoja

Flex Express -esitys yhdistelee klassista balettia moderniin musiikkiin.
Kulttuuri 4.3.2016 14:30

Wannabe Ballerinasin kokoonpanoon kuuluu neljäkymmentä 27–40- vuotiasta amatööri- tanssijaa. © Tani Simberg

Vuosituhannen alussa tanssija ja koreografi Henna Riikonen päätti lopettaa baletin ja siirtyä kaupalliselle alalle.

Muutamaa vuotta myöhemmin hänen ystävänsä halusivat oppia balettia. Heistä oli tyhmää, ettei Riikonen suostunut opettamaan, kun kerran osasi. Ylipuhuminen onnistui, ja kohta seitsemän hengen ryhmä alkoi käydä säännöllisesti Riikosen pitämillä tekniikkatunneilla.

Ei mennyt kauaa kun Riikosen sisäinen koreografi heräsi jälleen eloon. Nyt oli hänen vuoronsa ylipuhua. ”Halusin järjestää kevätjuhla-tyyppisen esityksen, mutta ryhmä oli sitä mieltä, etteivät he olleet tarpeeksi notkeita ja hyviä ja ties mitä.”

Maanittelu tuotti taas tulosta. Vuonna 2009 Wannabe Ballerinas -niminen ryhmä tanssi kotitekoisissa tyllihameissaan PMMP:n Taiteilija-kappaleeseen tehdyn koreografian. Estradina toimi punavuorelainen sisäpiha, jonne rakennettiin lava roskiksista dyykatuista pahveista.

”Kaikki olivat tosi liikuttuneita. Olin itsekin tanssimassa ja meinasin oksentaa jännityksestä.”

Sen jälkeen vientiä on riittänyt niin paljon, että Riikonen on joutunut vähentämään mainosalan päivätöitään.

 

Nykyiseen ryhmään kuuluu noin neljäkymmentä 27–40-vuotiasta amatööritanssijaa, joista muutama on ollut mukana alusta asti. Riikonen ei enää itse tanssi, vaan pysyttelee koreografina.

”Kun ryhmän koko on kasvanut isoksi ja esitysten suunnittelu vie paljon aikaa, on parempi pysytellä yhdessä roolissa kuin sekoilla sekä lavalla että ohjaajana. Oppilaani alkavat sitä paitsi olla parempia tanssijoita kuin minä.”

Yksittäisiä keikkoja on ollut yli toistasataa erilaisilla festivaaleilla ja kaupunkikulttuuritapahtumissa Ruisrockista Taiteiden yöhön. Suurempia, koko illan tuotantoja, on järjestetty kohta kymmenen.

”Vaikka tämä ei ole yhtä kurinalaista toimintaa kuin esimerkiksi Kansallisoopperassa, me treenaamme silti neljä kertaa viikossa. Jos ei osallistu harjoituksiin, ei pääse esiintymäänkään.”

Uudessa Flex Express -esityksessä lavalla nähdään 25 tanssijaa, ja valoista ja puvustuksesta vastaavat alan ammattilaiset. Teoksen nimi viittaa villin lännen ponilähetteihin. Heidän pitää hankkia maailmanhallitsijan urasta haaveilevalle narsistille asiakirja, joka antaisi hänelle rajattoman vallan.

Vaikka liikekieli pohjautuu klassiseen balettiin, seasta löytyy vivahteita musiikkivideoista, bollywoodista ja paritanssista. Esitysten lähtökohtana on aina musiikki, jonka Riikonen valitsee. Se on sekoitus tuoretta indiepoppia, 90-luvun hittejä, kaunista tunnelmointia ja kylmää teknoa. Juuri musiikkivalintojen vuoksi ballerinojen tyyliä on kuvailtu katu-uskottavaksi.

 

Riikoselta kysytään usein, kuinka Wannabe Ballerinasiin pääsee jäseneksi. Hän arvelee ryhmän vetovoiman syyksi sen, ettei tanssijoiden välillä ole kilpailuasetelmaa.

Laji on vaativa, mutta kaikki pysyvät tasostaan huolimatta samalla viivalla. Tähtitanssijoita ei valita eikä vartaloihanteita vaalita.

Nykyryhmästä löytyy lähes kaikkien ammattien edustajia luovilta aloilta liike-elämään. Riikonen vitsaileekin, että riveistä puuttuvat vain lääkäri ja lakimies.

”Olemme vähän kuin yksi iso perhe tai kaveriporukka. Meillä saa mokata.”

 

Wannabe Ballerinas esittää: Flex Express pe 11.3. klo 19 ja 22 sekä la 12.3. klo 17 ja 20 Helsingin Virgin Oilissa.