Keveät mullat

Walter de Camp kuoli vuosi sitten. Hän ei halunnut jälleensyntyä intialaiseksi kissaksi.

TIETOKIRJA 09.03.2018 06:00
Markus Ånäs
Kari Lempinen (1946–2017).
Kari Lempinen (1946–2017). © MARTTI KAINULAINEN / LK

Walter de Camp eli Kari Lempinen ajatteli usein, että hänen olisi pitänyt olla alusvaatemallien esiintymisasujen roudari.

”Se on kevyt ja mielenkiintoinen työ”, hän totesi viimeisekseen jääneessä kirjassa Lumoavat lehmät. Toimittaja kuoli 15.3.2017 pian teoksen ilmestymisen jälkeen.

Lempisestä sukeutui Walter de Camp omien sanojensa mukaan siksi, että kukaan ei ollut aiemmin hänestä journalistina kiinnostunut, mutta kun taiteilijanimi vakiintui, kaikki ovet aukenivat. Kirjoittaja erikoistui kaupunkikulttuurin ja urbaanien elämäntapojen dokumentointiin.

Talvet de Camp vietti 2000-luvulla usein Aasiassa. Lumoavat lehmät on koottu pääosin Intian-matkojen jättämistä muistoista.

Tyyliltään de Campin teksti on aina ollut omailmeistä. Se toimi 1990-luvulla kaupunkimedioissa esiin nousseen journalistisukupolven innoittajana. Tuo kevyeen toisteisuuteen, pinnallisuudella leikittelyyn ja erikoisiin rinnastuksiin tukeutuva, itseensä viittaava hedonistinen tapa kirjoittaa on voimissaan myös Lumoavissa lehmissä.

Valinnat
ELOKUVA

Suomen hauskin mies ei ole filmattua teatteria, päinvastoin.

Kuvataide

Adel Abidin haastaa voittajien totuudet.

Romaani

Sivuhenkilö riisuu kirjailijalta kruunun.

Sarjatärpit

Elokuva

Tanskalaiskomedia leikkii parisuhteen rooleilla.

Avainsanat
Sisältö