Jalot villit rivissä

Fotografiska-valokuvakeskus laajeni Tallinnaan.

valokuva 02.08.2019 06:00
Minna Kontkanen
Jimmy Nelson on esillä Tallinnan Fotografiskassa.
Jimmy Nelson on esillä Tallinnan Fotografiskassa. © Vesa Moilanen / LK

Tukholman suosittu Fotografiska-valokuvakeskus laajenee maailmalle. Syksyllä starttaa New Yorkin -toimipiste. Tallinnan-versio aukesi juhannusviikolla vanhassa punatiilisessä tehtaassa, joka on verhoiltu uudella tiilikerroksella.

Suomalaisturistien suosimassa Telliskivessä Fotografiskan perustajat Jan ja Per Broman kenties tavoittelevat monta hyvää kerralla: suomalaiset saadaan ovesta sisään maksamatta Helsingin kiinteistöhintoja ja joutumatta ehkä leimatuksi epäilyttäväksi lisenssitoimijaksi kuten Guggenheim.

Fotografiska toimii pääsylipputuloilla ja paikallisten sijoittajien varoilla ilman julkista rahoitusta. Hyvä niin, mutta seuraako täyskaupallisuudesta varman päälle pelaamista?

Kun neljän avajaisnäyttelyn kierroksen alkaa ylemmästä näyttelykerroksesta, vastaus on enimmäkseen ei. Kerroksen kolmesta näyttelystä suurin on Suomesta, valokuvauksen realistimestarin Pentti Sammallahden Kaukainen maa (avoinna 25.8. asti). Mustavalkoiset katukuvat Venäjän lähialueilta tai vanhasta Neuvostoliitosta ovat herkän inhimillisiä, vaikka monen aiheena tepastelee pulu tai katukoira.

Valinnat
romaani

Jenny Erpenbeckin romaanissa maahanmuuttajat kapinoivat puhumattomuudella.

elokuva

romaani

Anja Erämajan Imurin katsanto on vino mutta tarkka.

dekkarit

Tulikone on raakaa mutta vakuuttavaa jännitystä.

näyttely

Valtiovalta on aina suitsinut alkoholinkäyttöämme.

levytärpit

Momentum osoittaa, että nykymusiikki on muutakin kuin riitasointuja.

Sisältö