Twin Peaksiin voi tuskin enää rakastua, mutta agentti Cooperin painajainen jatkuu aina vaan

Twin Peaks -sarjan paluu on vaikea pala faneille.
Kulttuuri 3.6.2017 15:27

Agentti Cooper (Kyle MacLachlan) ja Laura Palmer (Sheryl Lee). © Suzanne Tenner / Showtime

Ensimmäiset Twin Peaksin paluujaksot jättivät jälkeensä syvän hämmennyksen, mutta ohjaaja David Lynchin tuntien juuri sitä oli syytä odottaakin.

Neljä ensimmäistä jaksoa ilmestyi HBO-palveluun 22. toukokuuta. Kaikkiaan jaksoja on 18, ja Lynch on tällä kertaa ohjannut niistä jokaisen itse.

Paluusarjaan voi suhtautua ainakin kahdella tavalla. Voi myöntää auliisti heti kättelyssä, että ei ymmärrä jaksoista mitään. Tai voi päättää viimeistään kolmannen jakson kohdalla, että ei edes yritä ymmärtää vaan menee mukaan tietoinen tajunta sammutettuna.

Uusi Twin Peaks ei kuitenkaan ole syntynyt tyhjän päälle, vaan se vilisee yhteyksiä sekä alkuperäiseen sarjaan että sarjaa seuranneeseen elokuvaan Twin Peaks: Tuli kulje kanssani. Vanhakin sarja löytyy nyt HBO:lta.

Video: Twin Peaks The Return -sarjan traileri. Lähde: Showtime/Youtube.

Twin Peaks saapui Suomen televisioon keväällä 1991. Vuosi oli muutenkin käänteentekevä, sillä samaan aikaan meillä katsottiin muun muassa Krzysztof Kieslowskin Dekalog-sarjaa ja Neil Hardwickin Pakanamaan karttaa. Auteurit olivat valtaamassa televisiota.

Twin Peaks poikkesi kaikesta aiemmasta. Se loi ensimmäistä kertaa ehyen, sisäsiittoisen maailman, joka irtaantui realistisesta kerronnasta olematta kuitenkaan fantasiaa.

Se syntyi hetkellä, jolloin televisio tuli yhä tietoisemmaksi itsestään, ja Lynch leikki vapautuneesti eri lajityypeillä.

Tuohon aikaan saippuamelodraamalla oli vankka asema tv-tarjonnassa, ja Kauniit ja rohkeat teki vasta tuloaan.

Twin Peaks on sittemmin inspiroinut lukemattomia sarjoja, mutta onko kukaan edelleenkään tehnyt mitään vastaavaa?

Vertailukohtaa voi ehkä hakea vain muiden elokuvaohjaajien televisiosarjoista, kuten Lars von Trierin Valtakunnasta, joka hätkähdytti niin ikään 1990-luvulla.

Viime vuosina elokuvaohjaajien sarjoja on taas tullut lisää, joten tavallaan Top of the Lake ja Young Pope ovat nykyajan Twin Peakseja.

Rohkeaa tv-draamaa tunkee joka välistä.

Surrealistiset uninäyt ovat vallanneet enemmän tilaa kuin alkuperäisessä sarjassa. Pitää aika lailla keskittyä, jos haluaa kaivaa esiin esimerkiksi juonta.

Jotakin ”konkreettista” kuitenkin on havaittavissa.

Agentti Dale Cooper on nähty sarjan viimeisessä jaksossa punaisessa huoneessa, jossa murhattu Laura Palmer ennustaa hänelle, että he kohtaavat uudelleen 25 vuoden kuluttua.

Nyt tapaamme Cooperin taas tutussa unihuoneessa, ja Laura Palmer-vainaakin on keski-ikäistynyt.

Lisäksi liikkeellä on Bob-hirviön henkiin herättämä Cooperin pahiskaksoisolento, joka onkin varsinainen ilmestys. Tukkamallista voisi tulla hitti – viisikymppisille miehille.

Itse Twin Peaksin kaupunki häilyy vasta taustalla muutamissa nostalgiahenkisissä kohtauksissa.

Vanhoja näyttelijöitä on saatu kokoon ihailtava joukko, Cooperia näyttelevästä Kyle MacLachlanista alkaen.

Angelo Badalamentin tunnusmusiikki nostaa haikeat tunteet pintaan, mutta muuten Lynch ei tarjoile mitään helppoa, ei edes juurikaan huumoria, mikä on paha puute.

Televisio on muuttunut niinä vuosina, kun agentti Cooper on ollut kateissa. Uusi Twin Peaks ajautuu normaalin rajoille, sillä raaka väkivalta on kulutettu loppuun tv-sarjoissa jo vuosia sitten. Kuvankäsittelyllä pystytään tekemään melkein mitä vain. Rohkeaa tv-draamaa tunkee joka välistä.

Mikä enää voi yllättää?

Pitkät unijaksot. Henkilöt, jotka puhuvat omituisia tai eivät puhu ollenkaan. Epälooginen kerronta. David Lynchin hidas tajunnanvirta jakso jakson perään. Se on totisesti jotain muuta, mutta Twin Peaksiin voi tuskin rakastua enää uudelleen. 

 

Twin Peaks The Return HBO Nordic -palvelussa.