Tintin luoja laittoi sarjakuvahahmoon koko elämänsä

Brysseliin on avattu uusi museo Tintti-sarjakuvan luojalle. Mutta kuka oikein oli Hergé?

Tintin luoja Georges RemiHergé-elämäkerturi Philippe Goddin myöntää, että Georges Remi on jäänyt mysteeriksi.

”Hän sanoi kerran, että laittoi Tinttiin koko elämänsä. Uskon, että Tintti muistuttaa paljon häntä itseään. Tintti oli se ideaa­li, joka Hergé olisi halunnut olla. Mutta jossain vaiheessa hän tajusi, ettei pystyisi olemaan kuin Tintti”, Goddin sanoo.

Goddin on tutkinut vuosia Hergén kirjeenvaihtoa. Hän ja kirjailija Pierre Assouline ovat ainoita, jotka ovat päässeet Studios Hergén arkistoihin.

”Hergé laittoi Tinttiin esimerkiksi omaa uteliaisuuttaan ja oikeudentajuaan. Tapasin hänet muutaman kerran ja koin hänet helposti lähestyttäväksi ja leppoisaksi.”

Hergéä on pidetty myös varautuneena ja etäisenä. Hän kertoili toimittajille ”pieniä valkoisia valheita”, kuten että ei ollut koulussa hyvä piirustuksessa, mikä ei Goddinin mukaan pitänyt paikkaansa.

”Uskon, että tänään tunnemme todellisen Georges Remin paremmin kuin hänen eläessään. Käyttäytymisellään hän tietenkin yritti suojella itseään, mutta kertomalla väritettyjä tarinoita myös miellyttää.”

Monia Tintin ystäviä on jäänyt vaivaamaan se, mitä Tintille lopulta tapahtui. Viimeisessä, Hergén kuoleman jälkeen julkaistussa Tintti ja aakkostaide -albumissa asia jää auki.

”Hergé ei saanut albumia valmiiksi. En usko, että hän olisi antanut Tintin kuolla.”

”Tässä albumissa Hergé ja Tintti olivat taas täydellisessä yhteisymmärryksessä. Muutamassa aiemmassa Hergé oli vähän ivaillut kieltään ja hahmojaan.”

Hergé ei halunnut, että kukaan jatkaa Tinttiä hänen kuolemansa jälkeen.

Hergé-museossa sarjakuvapiirtäjän ystävät todistavat Hergén kepeästä puolesta. Sarjakuvapiirtäjä Bob de Moorin mukaan Hergé oli loistava näyttelijä. Lapsuudenystävä kehuu Hergén huumoria. Ranskalainen ohjaaja Alain Resnais kertoo ymmärtäneensä Tintin kautta, että Belgia kuuluu mielikuvitukselle.

On totta, että olen lähes aina rauhallinen, hymyilevä, optimisti, mutta yhtä lailla totta, että olen silloin tällöin äkkipikainen, surullinen, levoton, Hergé kuvaa itseään.

Silja Lanas Cavada kävi kiertämässä uuden Hergé-museon. Lue reportaasi Suomen Kuvalehdestä, joka on ilmestynyt 12.6.2009 (SK 24/2009).

Teksti Silja Lanas Cavada, Bryssel
Oheinen kuva: Georges Remi (1907-83) oli ensimmäinen eurooppalainen sarjakuvapiirtäjä, josta tuli kuuluisa. Kuva IF / AFP / Lehtikuva