Teho-osasto koukutti katsojat kestoreseptillä

Kulttuuri 14.4.2009 11:45

Tv-historian pitkäikäisin lääkärisarja Teho-osasto on tulossa matkansa päähän. Sarjan erikoispitkä päätösjakso, joka ehdittiin jo nähdä Yhdysvalloissa, esitetään Suomessa 11. kesäkuuta.

Jäähyväisjaksoon palaa vierailulle elokuvan supertähdeksi kivunnut George Clooney. Visiitti on paikallaan, sillä juuri tohtori Rossin rooli nosti Clooneyn tielle valkokankaan vetonaulaksi.

Kriitikot ovat ylistäneet sarjaa siitä, että se loi uraauurtavan tv-tyylin, keräsi loistavan näyttelijäkaartin sekä osoitti vahvaa ”staying poweria” eli löysi menestyksen kestoreseptin.

Teho-osastosta tuli kuitenkin oman menestyksensä uhri. Soraäänien mielestä sarja jatkoi 15 vuoden taipaleellaan liian pitkään; ainakin katsojaluvut luisuivat erinomaisista melko hyviin.

”On jo aika ottaa Teho-osasto pois hengityskoneesta”, muotoili USA Today.

Ajoissa lopettamisen jalo taito on hyvin vaikea laji. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että ajoitus on onnistunut, jos yleisö sekä jää kaipaamaan lisää että on toisaalta helpottunut, kun suosikki ymmärrettiin päättää ennen latistumista.

Koska Teho-osasto kykeni keräämään esimerkiksi Yhdysvalloissa vielä lopussa yli 10 miljoonaa katsojaa, voi väittää, että sarjan vetovoima kesti kaikki 332 jaksoa.

Tarinan keksi dinosaurusmies

Teho-osaston tv-ansioita on vaikea kiistää.

”Jos ajatellaan puhtaasti katsojamääriä, täytyy palata 1960-luvulle Bonanzan menestyspäivin ennen kuin löydämme yhtä suositun ohjelmasarjan NBC-televisioverkosta”, muistutti Hollywood Reporter.

Sarjan tarinan takaa löytyy kirjailija Michael Crichton. Muun muassa romaanistaan Jurassic Park tuttu Crichton teki sarjan alkuperäisen käsikirjoituksen.

Kuvitteellinen chicagolainen sairaala ilmaantui tv-ruutuihin vuonna 1994, ja jo sarjan aloitusjakso sai USA:ssa liki 24 miljoonaa katsojaa. Roolihahmojen ykköseksi kipusi nopeasti tohtori Doug Ross, jota näytteli George Clooney.

Teho-osasto tuli tunnetuksi nopeasta rytmistään ja intensiivisistä kamera-ajoistaan. Sarja ”loisti ennennäkemättömän realistisena kuvauksena suuren sairaalan teho-osaston koruttomasta ja painostavasta arjesta”, kiitteli päivälehti Philadelphia Inquirer.

Ylitti helposti kielirajat

Kukaties juuri sairaalamiljöö johti siihen, että Teho-osasto ylitti helposti maiden rajat ja kielirajat – sarjan tarinaa on pidetty yleisinhimillisenä. Myös suomalaiset ”Tehis” houkutteli sohvaperunoiksi.

”Päälinjojen lisäksi monien pikkuasioiden on loksahdettava kohdalleen, jotta tämän tasoinen tv-menestys voi toteutua. Kun kaikki onnistuu, syntyy eräänlainen alkemia ja sarjan tekijät alkavat näyttää neroilta. Myöhemmin kuitenkin paljastuu, että hekään eivät kykene koskaan löytämään yhtä hyvää ideaa toistamiseen”, summaa tv-tuottaja John Wells.

Teho-osaston koskettavimmaksi on rankattu kohtaus, jossa tohtori Ross yrittää pelastaa pikkupojan tulvivasta viemäristä. Sarjan suosio kesti kuitenkin myös sen, että Rossin esittäjä Clooneyn lähti sarjasta 1999 keskittyäkseen elokuviin.

Viimeisellä tuotantokaudella Teho-osaston pääosassa on nähty John Stamos ja Angela Bassett. Stamos näyttelee flirttailevaa hoitajaa, joka on myös Persianlahden sodan veteraani. Bassett puolestaan esittää sairaalan luunkovaa vastaavaa lääkäriä.

Bassett muistetaan ennen muuta Tina Turnerin osasta laulajan elämäkertafilmissä. Bassettin pesti oli tavallaan vastalääkettä Clooneyn lähdölle: se osoitti, että elokuvatähti voi puolestaan tulla ”vastavirtaan”, ottaa roolin tv-sarjassa.

Teksti STT-AFP

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.