Laatua Euroopan laidalle

Tampereen teatterikesä täyttää 50 vuotta.

Svenska Teatern tuo Tampereelle I Would Prefer Not To -esityksen. © Cata Portin

Hippimusikaali Hair oli Tampereen teatterikesän ensimmäinen merkkiteos. Tampereen Popteatterin esitykset myytiin vuonna 1969 loppuun ja kriitikotkin kehuivat.

Teatterikesä alkoi kansainvälistyä aktiivisesti 1990-luvun alussa, kun Vivica Bandler ryhtyi ohjaamaan tapahtumaa varmalla otteellaan. Siihen saakka se oli toiminut suomalaisen teatterin vuotuisena katselmuksena.

Nykyisen toiminnanjohtajan Hanna Rosendahlin ensimmäiset muistot tapahtumasta ovat 1990-luvun puolivälistä. Hän oli silloin mukana tanssiteatteri MD:n tanssijana ja koreografina.

”Teatterikesä oli sellainen kaupunkifestivaali, mitä aina odotettiin. Erityisesti muistan Tapahtumien yön, joka oli perjantaina juuri ennen koulujen alkua. Sittemmin se on ilmeisesti poliisin toiveesta siirretty torstaille.”

50 vuotta täyttävä Tampereen teatterikesä on kansainvälisesti arvostettu kulttuurifestivaali, joka kerää viikon aikana lähes satatuhatta kävijää. Erilaisia tapahtumia – teatteriesitysten lisäksi ohjelmistoon kuuluu esimerkiksi seminaareja ja paneelikeskusteluja – järjestetään yli 400.

Sisältö